Pellegrini: Nikto nechce škodiť moslimom žijúcim na Slovensku

NETKY.SK • 10 Január 2016, 19:44 • 2 min
Pellegrini: Nikto nechce škodiť moslimom žijúcim na Slovensku

BRATISLAVA – Nikto nemá záujem škodiť moslimom, ktorí na Slovensku žijú. Hovorí to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý osobne viacerých pozná. Zároveň však súhlasí s vyjadreniami premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ohľadom migrantov, pre ktoré si vyslúžil kritiku nielen od opozície, ale aj zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

"Vláda má zodpovednosť za to, ako bude vyzerať Slovensko. A ja plne súhlasím, ak premiér pomenováva veci jasnými slovami. Tu sa už nemôžeme hrať na politicky korektný jazyk. Otvorený a kritický jazyk je správny, pretože sa už skončila doba, kedy sa môžu viesť pekné diplomatické reči, ktoré nikam nevedú," povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 Pellegrini. Zdôraznil, že Slovensko nie je schopné integrovať väčší počet moslimských utečencov.

 

Líder SaS Richard Sulík súhlasí, že zodpovednosť nesie vláda, a nie opozícia, ale o to rozvážnejšie by mal preto kabinet postupovať. "Robert Fico ide hrubo za čiaru a robí to úplne zbytočne," vyhlásil. Zároveň zopakoval, že aj SaS je proti povinným kvótam na rozdelenie migrantov. Odmieta však premiérove výroky o monitorovaní každého jedného moslima či o zabránení vzniku ucelených moslimských komunít. Premiérove vyjadrenia vníma ako predvolebnú kampaň.

 

Pavol Hrušovský z KDH je presvedčený, že žiadny moslim na Slovensku sa nemusí báť o svoju bezpečnosť. "Ale nesmieme vytvárať atmosféru strachu," zdôraznil. Zároveň nevidí dôvod príliš liberalizovať postoj k migrantom. "Nie som ale ani zástancom príliš silných prejavov a postojov, aké zvolil premiér," doplnil s tým, že narážal na podanie žaloby na Radu EÚ za rozhodnutie o povinnom prerozdelení utečencov.

 

Hrušovský tento krok neschvaľuje, Sulík, naopak, áno. "Nemyslím si, že podať žalobu bola chyba, Lisabonská zmluva to pripúšťa, bolo to správne," poznamenal. Žalobu schvaľuje aj Pellegrini, ktorému sa navyše zdá, že Brusel koná v otázke migrantov pomaly. "Keď išlo o banky, kapitál, peniaze, bola schopná únia zasadať trikrát do týždňa," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies