Pellegrini nenavrhne na čelo štátnej volebnej komisie nominanta strany

NETKY.SK • 22 September 2015, 17:22 • 2 min
Pellegrini nenavrhne na čelo štátnej volebnej komisie nominanta strany

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) nebude na post šéfa Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán navrhovať žiadneho z členov komisie, ktorého nominovali politické strany.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to dnes potvrdil šéf komunikácie parlamentu Martin Dorčák. Samotná voľba sa uskutoční v stredu (23.9.) po 17.00 h.

 

Pellegrini navrhuje, aby sa šéfom komisie stal niektorý z nominantov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR alebo generálneho prokurátora. Šéf parlamentu už skôr avizoval, že konkrétne meno predloží až po diskusii s opozíciou tak, aby mal predseda komisie čo najširšiu podporu. Podľa Dorčáka definitívne meno ešte známe nie je.

 

Členom prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa oficiálne začalo funkčné obdobie 25. augusta. V historickej budove NR SR vtedy zložili sľub do rúk Pellegriniho. Komisia má 14 členov. Desiatich delegovali parlamentné politické strany, zvyšok šéfovia poverených inštitúcií. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Predsedu komisie zvolí parlament v tajnej voľbe zo všetkých členov komisie.

 

Vládna strana Smer-SD nominovala do komisie advokátku Ivanu Remšíkovú, ekonóma Miloša Kollára, právnika Mojmíra Mamojku, manažérku riadenia ľudských zdrojov Tatianu Janečkovú a právnika Petra Repáka.

 

OĽaNO poslalo do komisie advokátku spolupracujúcu s Via Iuris Evu Kováčechovú, KDH exposlanca a experta hnutia pre verejnú správu Jozefa Šimka, Most-Híd právnika Karola Nagya, SaS právnika Andreja Pitoňáka a SDKÚ-DS člena svojho straníckeho súdu Bystríka Žáka.

 

Predseda NKÚ SR nominoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie NKÚ Juraja Kolaroviča, generálny prokurátor svojho námestníka Jozefa Szabóa, šéfka Ústavného súdu SR bývalého podpredsedu tohto súdu Eduarda Bárányho a predsedníčka Najvyššieho súdu SR rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského.

 

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla. Člen štátnej komisie je vnímaný ako verejný funkcionár. Jeho funkcia je nezlučiteľná s kandidatúrou na funkciu a s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR a EP, predsedu samosprávneho kraja a poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja, starostu obce a poslanca obecného zastupiteľstva. Môže sa ním stať bezúhonný občan SR, ktorý má viac ako 35 rokov, trvalý pobyt na Slovensku, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a je spôsobilý na právne úkony.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies