Pellegrini nedostane pokutu za reklamný spot na tanečnú súťaž

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:29 • 2 min
Pellegrini nedostane pokutu za reklamný spot na tanečnú súťaž

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) nebude musieť vysvetľovať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií svoje vystupovanie v reklamnom spote na tanečnú súťaž The School Dance. Nedostane tak ani pokutu. Tá mu hrozila, ak by sa preukázalo, že účinkovaním v spote porušil zákon. Vládni poslanci však zastavili konanie, ktoré sa začalo na podnet šéfa mimoparlamentnej OKS Ondreja Dostála.

slovakia

left justify in out

Pellegrini nedávno vyhlásil, že nemieni zasahovať do rozhodnutia výboru ani zneužívať väčšinu poslaneckých hlasov. Kolegom zo Smeru-SD to zopakoval aj na dnešnom rokovaní, kam prišiel poslancom vysvetliť, prečo vystupoval v spote. Výbor pritom mal rokovať len o tom, či si vyžiada Pellegriniho stanovisko, alebo či konanie zastaví pre nekvalifikovaný podnet.

     

"Nekonal som so zlým úmyslom. A nemienim chodiť s advokátom. Išlo o podporu aktivity pre škôlkarov a školákov. Dal som tvár neziskovej akcii a to je všetko, čím som sa previnil," povedal o vystupovaní v spote Pellegrini. Dodal, že ak ho mal výbor potrestať, tak za podporu projektu pre deti to stálo.
     

Šéf parlamentu poznamenal, že je pripravený čeliť akémukoľvek rozhodnutiu výboru. Poslanci opozície hlasovali za pokračovanie konania, časť vládnych poslancov proti a časť sa zdržala hlasovania. Konanie tak pokračovať nebude.
     

Opozícii sa nepozdávalo, že Pellegrini prišiel vysvetľovať skôr, ako si výbor jeho stanovisko vyžiadal. Opoziční poslanci trvajú na tom, že sa mala dodržať procedúra. Najskôr sa mal potvrdiť podnet a následne žiadať stanovisko Pellegriniho. Opozíciu rozčúlilo, že Smer-SD opäť odmietol pokračovanie konania.
     

Peter Osuský zo SaS vyhlásil, že by možno nehlasoval za pokutu pre Pellegriniho vo výške 12 mesačných platov. Nesúhlasí však s tým, aby sa zneužívala väčšina hlasov na zastavenie konania a tiež aby Pellegrini predbiehal proces a prišiel sa vyviňovať skôr, ako ho výbor vyzve.
     

Zsolt Simon z Mosta-Híd považuje za zbytočné robiť rokovania výboru, keďže je vopred jasné, ako sa Smer-SD voči vlastným zachová. Navrhol preto už len rozlúčkové rokovanie v decembri. Jeho návrh neprešiel. Šéf výboru Alojz Přidal (KDH) skonštatoval, že ani s príchodom Pellegriniho do čela NR SR sa v parlamente nezmenila politická kultúra. Vládna strana podľa neho nehlasuje podľa svojho svedomia, ale podľa straníckych príkazov.
     

Poslanci Smeru-SD sa voči takýmto obvineniam bránia. Konanie voči Pellegrinimu nepustili ďalej pre to, že im stačilo vyjadrenie šéfa parlamentu. "Som presvedčený, že pán predseda neporušil žiadny zákon. A svoje konanie vysvetlil. Ja mu verím," povedal Pavol Goga (Smer-SD).
     

Dostál žiadal, aby šéf parlamentu prišiel za reklamu pre súťaž The School Dance o ročný plat. Pellegrini sa mohol podľa Dostála dopustiť porušenia ústavného zákona o konflikte záujmu tým, že použil svoju osobu, svoje meno a priezvisko a svoju podobizeň na reklamu na súťaž The School Dance. Pripomenul, že ústavný zákon to verejnému funkcionárovi zakazuje. Rovnako sa v spote objavili značky produktov. Pellegrini reagoval tým, že požiadal produkciu o ich rozostrenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies