Pellegrini nechce dávať ľuďom odporúčanie do referenda, chce počuť ich názor

NETKY.SK • 4 Január 2015, 12:38 • 2 min
Pellegrini nechce dávať ľuďom odporúčanie do referenda, chce počuť ich názor

BRATISLAVA - Politici nemajú ľuďom odporúčať, ako majú hlasovať vo februárovom referende (7.2.2015) o rodine. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Veď referendum je na to, aby občania povedali politikom, čo si želajú, a my politici to máme vykonať. Ja si počkám, aké rozhodnutie prijmú občania," vysvetlil v rozhovore pre TASR Pellegrini. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde hlasovať. Plebiscit považuje za najvyšší stupeň demokracie. Ak by referendum bolo úspešné, zrejme k otázkam budú podľa Pellegriniho musieť zaujať stanovisko príslušní ministri.
      

Referendum sa uskutoční 7. februára 2015, vyhlásil ho prezident SR Andrej Kiska. Jeho vypísanie žiadala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí.
      

V referende sa budú ľudia vyjadrovať k otázkam - či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako sú sexuálne správanie alebo eutanázia.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie (EÚ). Aby bol plebiscit platný, muselo by sa na ňom zúčastniť najmenej 50 percent všetkých oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies