Pellegrini: Na vedu pôjde viac peňazí, musia byť využité na efektívne projekty

NETKY.SK • 15 Október 2014, 16:57 • 2 min
Pellegrini: Na vedu pôjde viac peňazí, musia byť využité na efektívne projekty

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva dostane v rámci budúcoročného rozpočtu viac o osem miliónov eur, ktoré budú smerovať do vedy a výskumu. Má z nich dostať aj Slovenská akadémia vied (SAV) v prípade, že ich použije na efektívne projekty. Po rokovaní vlády to uviedol minister školstva Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

"My sme s pánom predsedom SAV už o tom hovorili a budeme mať snahu presunúť tie prostriedky možno do grantovej schémy VEGA, aby z nich mohla SAV elegantne čerpať," uviedol dnes Pellegrini. Podľa neho však musia byť tieto prostriedky využité efektívne. "Bolo by žiaduce aj zo strany SAV, aby to boli projekty možno menej na potvrdenie teórie vzniku Zeme a podobné veci, ktoré sa nám, žiaľ, aj dnes objavujú v celom zozname projektov, ktoré sa tam skúmajú," zdôraznil šéf rezortu školstva.
     

Ako dodal, je v záujme celej spoločnosti, aby neskúmali všetci všetko. "Ale aby sme skúmali tie veci, kde máme naozaj vysoký potenciál, kde sú naši odborníci špičkoví a aby sme možno upúšťali od tých aktivít, ktoré naozaj nemajú reálny význam ani pre spoločnosť, ani pre národné hospodárstvo," vysvetlil.
     

Vedeckí pracovníci SAV dnes po celom Slovensku vyjadrili nespokojnosť s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok, v ktorom sa počíta so škrtaním peňazí pre túto inštitúciu o 16,9 percenta v porovnaní s týmto rokom. Na rozpočet, ktorý podľa vedcov môže spôsobiť kolaps SAV, chcú upozorňovať aj naďalej. Nevylučujú pritom ani protesty.
     

Vedci sa okrem iného obávajú, že zníženie rozpočtu povedie aj k prepúšťaniu. "To už musí povedať pán predseda SAV, či je schopný pre 3200 pracovníkov nájsť také projekty, vďaka ktorým budú môcť všetci naďalej bez potreby zefektívnenia fungovania organizácie existovať," dodal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies