Pellegrini: Na novele o konflikte záujmov sa intenzívne pracuje

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 14:14 • 2 min
Pellegrini: Na novele o konflikte záujmov sa intenzívne pracuje

BRATISLAVA - Na novele zákona o konflikte záujmov sa intenzívne pracuje. Rokovať by sa malo začať na budúci týždeň. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na dnešné vyjadrenia podpredsedu Siete a nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého.

slovakia

left justify in out

Beblavý dnes povedal, že rokovania o novele, ktorá by mala priniesť aj podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov, sú zrejme len v Pellegriniho hlave. Pripomenul, že Smer-SD avizoval stretnutia ešte začiatkom roka, dosiaľ sa nekonali.

 

"Dňa 17. marca sme dokončili materiály pre zástupcov politických strán, ktoré obsahujú podklady ku zmene ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov," reagoval Pellegrini. Dodal, že okrem toho pripravili sociálni demokrati aj podklady k príprave etického kódexu poslancov NR SR, ku zmene zákona o poslancoch a k novele rokovacieho poriadku.

 

Rokovania o novele zákona o konflikte záujmov sa mali konať už na prvej tohtoročnej schôdzi Národnej rady SR. Nestalo sa tak. Stretnutia má zvolávať podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD). Nie je jasné, čo by sa malo v novele ešte upraviť. Šéf parlamentu Pellegrini si vie predstaviť, že by verejní činitelia napríklad bližšie opisovali, aké auto vlastnia. Plénum by mohlo novelu podľa neho schváliť ešte tento rok na jeseň, aby verejní činitelia podávali podrobnejšie majetkové priznania od roku 2016. Novelou sa má zaoberať obnovená pracovná skupina.

 

Jedna pracovná skupina už novelu pripravila. Keď mala ísť na rokovanie parlamentu, Smer-SD od nej odstúpil, hoci predtým s ňou súhlasil. Pripravená novela mala zaručiť, aby sa z priznaní dalo vyčítať, či si verejný činiteľ mohol na svoj majetok zarobiť vo funkcii. Majetky by mali byť tiež podrobnejšie opísané. Zákon by mal okrem iného riešiť aj prijímanie darov, konflikt záujmov pri hlasovaní či upraviť pokuty za porušenie právnej normy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona