Pellegrini: Môžeme sa hanbiť za výsledky žiakov v testovaní PISA

NETKY.SK • 25 Jún 2017, 14:02 • 2 min
Pellegrini: Môžeme sa hanbiť za výsledky žiakov v testovaní PISA

BRATISLAVA - Napriek tomu, že do školstva prúdi postupne čoraz viac finančných prostriedkov a každoročne sa zvyšujú platy učiteľov, slovenskí žiaci v rámci medzinárodného testovania PISA idú rapídne dolu.

slovakia

left justify in out

Nad týmto stavom by sa mali zamyslieť všetci tí, ktorí pôsobia v oblasti školstva. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a bývalý minister školstva Peter Pellegrini.

 

„Môžeme sa hanbiť, aké výsledky naši žiaci predvádzajú v týchto testoch,“ uviedol Pellegrini.

 

Upozornil, že napriek tomu, že každý rok do školstva ide čoraz viac peňazí, kvalita, ktorá opúšťa naše školy, je horšia. Preto bude potrebné hovoriť s učiteľmi o tom, čo je príčinou.

 

„Dnes to niekde začína pokryvkávať a raz sa budeme musieť spýtať aj to, aká je kvalita pedagógov na jednotlivých školách a či naozaj sa vieme vysporiadať aj s pedagógmi, ktorí neposkytujú kvalitu,“ dodal. Podľa jeho slov učiteľ by nemal byť ohodnocovaný podľa toho, koľko rokov odučil, ale podľa kvality odvedenej práce. Naznačil, že súčasné vedomosti, s ktorými deti vychádzajú zo škôl, už nemusia stačiť na uplatnenie na trhu práce v budúcnosti. Dôvodom je väčšia automatizácia a robotizácia práce.

 

Podľa jeho slov v každom kúte Slovenska by mali žiaci dostávať na základných a stredných školách špičkové vzdelávanie. Bez ohľadu na to, z akej sociálnej vrstvy pochádzajú. "Prioritou SR je mať kvalitných a špičkových učiteľov," dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona