Pellegrini: Modulové školy pomáhajú aj bratislavským satelitom

NETKY.SK • 3 Október 2014, 14:45 • 2 min
Pellegrini: Modulové školy pomáhajú aj bratislavským satelitom

POPRAD – Kontajnerové školy sú podľa ministra školstva, vedy a výskumu Petra Pellegriniho veľmi dobrou vecou nielen v regióne, kde narastá demografická krivka.

slovakia

left justify in out

„S nie veľa peniazmi sme dosiahli veľký efekt. Priemerná osemtriedna modulová škola sa dá postaviť, ak nám dá obec základovú dosku, za 200 000 eur,“ uviedol minister počas dnešnej návštevy v Kežmarku. V okrese Kežmarok vyrástli tri zo štyroch prvých modulových škôl a okres možno označiť aj za priekopníka vo výstavbe modulových škôl na Slovensku. „Takýmto systémom pomáhame už aj regiónom pri Bratislave, satelitom, kde vyrástlo množstvo rodinných domov a chýbajú tam školy,“ povedal Pellegrini.

 

Podľa prednostu Okresného úradu Jána Ferenčáka situácia s nedostatkom kapacít v školách v niektorých obciach Kežmarského okresu bola už taká, že museli začať s projektom výstavby modulových škôl. „Toto bolo východisko z núdze, ktoré sa nakoniec stalo projektom, ktorý našiel odozvu na celom Slovensku,“ povedal o modulových školách Ferenčák. Po troch modulových školách v minulom roku začali v okrese Kežmarok v tomto roku s výstavbou ďalších štyroch takýchto škôl. „Toto je začiatok. Chceme ísť ďalej v kombinácii s cirkvou, mimoškolskými aktivitami, komunitnými centrami či výdajňami stravy. Vybudovaním školy sa to všetko len začína, nie končí,“ povedal Ferenčák. 

 

Ministerstvo školstva podľa Pellegriniho pripravuje výstavbu modulových škôl v rámci celého Slovenska, keďže je po nich dopyt samospráv. Ministerstvo chce podobným spôsobom podporiť aj výstavbu materských škôl. „Boli by sme radi, aby deti od štyroch do šiestich rokov boli do roku 2020 zaškolené minimálne na 95 %,“ povedal Pellegrini. 

 

Minister školstva si dnes okrem modulovej školy v Stráňach pod Tatrami, pozrel aj Základnú školu na Ul. Daniela Fischera v Kežmarku, kde sa zaujímal aj o stav sociálnych zariadení. „Prostredie kultivuje. Zvyknem vojsť na toalety žiacke a potom nakuknem aj do učiteľských, aby som videl, či sa rekonštruovalo všetkým alebo či sa nerekonštruovalo len niekde,“ povedal minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies