Pellegrini k 1. septembru zvýši dávku na stravu v polepšovniach

NETKY.SK • 4 August 2014, 18:24 • 2 min
Pellegrini k 1. septembru zvýši dávku na stravu v polepšovniach

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Pellegrini dnes sľúbil, že zvýši dávku na stravu pre deti v reedukačných centrách o 20 percent, teda na 3,60 eura.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na brífingu po stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou. Stane sa tak podľa jeho slov k 1. septembru. Pôjde o sumu medzi 100- až 200-tisíc eur, čo je Pellegrini podľa vlastných slov schopný nájsť v rámci existujúceho rozpočtu rezortu školstva.

 

V reedukačných centrách je momentálne približne od 620 do 750 detí v priebehu roka. „Keby boli u nás 365 dní v roku, to zvýšenie by znamenalo pri tej najvyššej sadzbe stravného, ktoré je dnes niekde na úrovni troch eur, zvýšenie na 3,6,“ vysvetlil Pellegrini. Ako dodal, centrum, ktoré sa rozhodne využiť vyššiu stravnú jednotku, dostane na ňu peňažné prostriedky. “Z môjho pohľadu dopadlo naše rokovanie veľmi dobre, pretože pán minister uprednostnil takú skratku, že namiesto dopisovania medzi inštitúciami sme sa stretli. Osobné rokovanie ako aj jeho výsledok si veľmi cením,” povedala ombudsmanka. Dubovcová. 

 

Dubovcová zvýšenie o 20 percent považuje za dobrú správu pre deti, ktoré sa v centrách nachádzajú, pretože momentálne sa finančné pásmo začína na sume 2,43 eura. Pre reedukačné centrá sa podľa jej slov otvára určitý priestor. “Chodíme opakovane na prieskumy do centier, takže uvidíme časom, ako sa to prejaví. Som rada za tento krok a aj za to, že sme sa k nemu dopracovali,” poznamenala. Pellegrini podľa jej slov po interných prepočtoch prišiel s týmto návrhom. „Ja samozrejme súhlasím, pretože to považujem za pozitívum pre tieto deti, je to oveľa lepšia správa ako doteraz, keď sa neriešilo nič,“ povedala verejná ochrankyňa práv. Ako doplnila, bude však stále chodiť na kontroly a ak zistí, že suma nie je dostačujúca, opäť sa obráti na ministerstvo alebo príslušné orgány a bude poukazovať na to, že treba v tomto trende pokračovať. 

 

Na základe informácií, ktoré má rezort školstva od ministerstva zdravotníctva, zvýšenie o 20 percent je podľa Petra Pellegriniho dobrý začiatok, pričom by to mohlo odstrániť niektoré nedostatky, ktoré doteraz v reedukačných centrách vznikali. „Za 3,60 eura sa varí nielen v reedukačných centrách, dokonca mame ústavy, kde je stravná jednotka ešte nižšia, tak ja pevne verím, že to zvýšenie naozaj pomôže tomu, aby sa deti plnohodnotne vyvíjali aj po fyzickej, aj po psychickej stránke,“ dodal minister rezortu školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona