Pellegrini: Je reálne, aby po roku 2020 mala internet každá obec

NETKY.SK • 22 Január 2017, 14:11 • 2 min
Pellegrini: Je reálne, aby po roku 2020 mala internet každá obec

BRATISLAVA - Je reálne, aby sme po roku 2020 mohli skonštatovať, že z každého kúta Slovenska a z každej obce je možné sa pripojiť na internet.

slovakia

left justify in out

Uviedol to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Už v tomto roku by sa totiž mal podľa neho spustiť projekt tzv. odstraňovania bielych miest, čiže dotiahnutie mobilného signálu a vysokorýchlostného internetového pripojenia do každej obce a mesta na Slovensku, ktorý bude financovaný z eurofondov.

 

"Prístup k moderným technológiám a informáciám by mal mať každý, bez ohľadu na to, v ktorej oblasti Slovenska žije a bez ohľadu na to, z akého sociálneho prostredia pochádza," povedal Pellegrini. Je totiž presvedčený, že ak to nedokážu telekomunikační operátori, ktorí podľa neho investujú iba tam, kde z toho môžu profitovať, je to povinnosťou štátu. V tejto súvislosti zároveň verí, že operátori nebudú klásť pri spúšťaní projektu žiadne prekážky.

 

Rok 2017 by však mal byť podľa Pellegriniho aj rokom, keď sa vláda bude viac sústreďovať na tých, ktorí pracujú. Im by sa mali predovšetkým zlepšovať mzdové podmienky, preto je vyvíjaný výrazný tlak na rýchlejšie zvýšenie minimálnej mzdy, ktorá by mala byť čo najskôr viac ako 500 eur. "Budeme sa venovať viac tým, ktorí pracujú a budeme sa musieť tvrdšie vysporiadať s tými, ktorí pracovať nechcú. Teda, ktorým je aj práca ponúkaná, ale zneužívajú sociálny systém. Musí byť jasne cítiť, že ak niekto nechce pracovať a odmieta ponúkanú prácu, musí sa mať výrazne horšie ako niekto, kto ide pracovať, aj keď za minimálnu mzdu," vysvetľuje.

 

V neposlednom rade by malo ísť tiež o znižovanie regionálnych rozdielov na území Slovenska. V tejto súvislosti by mal byť tento rok podľa Pellegriniho rokom plnenia a realizácie plánov rozvoja jednotlivých okresov, ktoré boli v minulosti schválené. "Nie sú to fantazmagórie úradníkov z ministerstiev, to si tvorili priamo občania, firmy, samosprávy, okresné úrady," hovorí s tým, že gro nových pracovných miest, najmä v regiónoch, ktoré to najviac potrebujú, by malo vzniknúť v tomto roku a začiatkom roka 2018. Súvisí s tým aj prechod regionálneho rozvoja pod Úrad vlády SR a zintenzívnenie spolupráce so školami a zamestnávateľmi v jednotlivých krajoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona