Pellegrini: Je potrebné zabezpečiť vyššiu koordináciu štátnej správy

NETKY.SK • 30 November 2016, 10:00 • 2 min
Pellegrini: Je potrebné zabezpečiť vyššiu koordináciu štátnej správy

BRATISLAVA – Poslanci odštartovali siedmy rokovací deň 11. schôdze Národnej rady (NR) SR novelou kompetenčného zákona.

slovakia

left justify in out

Na základe nej má prejsť z ministerstva dopravy na úrad vlády koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja. Poslanci o právnej norme rokujú v zrýchlenom režime. "Vláda na svojich rokovaniach v najmenej rozvinutých okresoch, na ktorých prijala akčné plány, dospela k záveru, že je potrebné z dôvodu efektívneho plnenia úloh vyplývajúcich z týchto akčných plánov, zabezpečiť vyššiu mieru koordinácie zo strany ústrednej štátnej správy," priblížil zámer novely podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Presun kompetencií k regionálnemu rozvoju z ministerstva dopravy na úrad vlády má nastať k 1. januáru 2017. "Keďže odstraňovanie regionálnych rozdielov a s tým súvisiaca podpora najmenej rozvinutých okresov je prierezová činnosť, ukazuje sa, na základe poznatkov z aplikačnej praxe, ako vhodnejšie zveriť koordináciu prípravy politík regionálneho rozvoja do pôsobnosti Úradu vlády SR, ktorého úlohou je, okrem iného, aj koordinácia prípravy zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky," vysvetlil Pellegrini.

 

V novele sa zároveň navrhuje rozšíriť pôsobnosť okresných úradov o oblasť regionálneho rozvoja a umožniť im tak intenzívnejšie sa zapojiť do prípravy a realizácie akčných plánov schválených pre najmenej rozvinuté okresy. "V nadväznosti na uvedené sa navrhuje rozšíriť počet členov Rady pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu o tajomníka, ktorým bude prednosta okresného úradu," dodáva predkladateľ.

 

Po presune kompetencií sa zmení aj názov rezortu dopravy. Pôvodné Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR sa premenuje na Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.

 

Poslanci sa po prerokovaní novely kompetenčného zákona vrátia späť k novele zákona rokovacieho poriadku, ktorú vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie prezident Andrej Kiska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies