Pellegrini: Investície do inovácií sú jedným z ťahúňov hospodárskeho rastu

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:53 • 2 min
Pellegrini: Investície do inovácií sú jedným z ťahúňov hospodárskeho rastu

BRATISLAVA – Slovensko-americký inovačný fond bude podporovať inovácie pre inteligentné mestá. Jeho vytvorenie avizoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na Investičnom fóre v rámci piateho ročníka medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, ktorá sa koná v dňoch 27. až 30. októbra v Bratislave a je jedným z kľúčových podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Pellegrini poukázal na to, že dochádza k neustálym zmenám v reálnom aj online svete, ktoré menia spôsob, akým žijeme aj spôsob našej práce. Európski lídri podľa neho musia podporovať nové a ešte náročnejšie inovácie v snahe povzbudiť tvorbu pracovných miest a rast.

 

"Budúcnosť Európskej únie je spojená s jej schopnosťou inovovať. Vláda hrá dôležitú úlohu v podpore inovácií. Mala by vytvárať vhodné prostredie pre kreatívnych ľudí a prostredie pre inovácie, ktoré podporuje firmy a výskumné centrá. Musíme dať múdrym ľuďom priestor, ktorý potrebujú na to, aby uspeli a pomocnú ruku, ak ju budú potrebovať," zdôraznil vicepremiér.

 

Podpora podľa neho musí prameniť z primeraného právneho a regulačného prostredia, moderného vzdelávacieho systému, vysoko kvalitného verejného sektora, dostupných zdrojov financovania inovatívnych myšlienok a silnej verejnej podpory.

 

Investície do inovácií označil Pellegrini za jednu z hnacích síl hospodárskeho rastu. Financovanie investícií v EÚ podľa neho zostáva naďalej veľkou výzvou. "Zdravá skladba politík by mala kombinovať niekoľko prvkov, vrátane dobre fungujúceho kapitálového trhu schopného financovať najsľubnejšie projekty, ako aj dlhového financovania," priblížil. Za kľúčovú považuje spoluprácu priemyslu s akademickou obcou.

 

Ako dodal, slovenská vláda sa usiluje o vytvorenie širšieho portfólia dostupných nástrojov na financovanie inovácií s využitím odborných znalostí a finančných prostriedkov zo súkromnej aj verejnej sféry. "V tejto súvislosti som rád, že môžem oznámiť náš plán na vytvorenie Slovensko-amerického inovačného fondu, ktorý bude podporovať inovácie pre inteligentné mestá," avizoval vicepremiér.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies