Pellegrini hovoril s čínskym viceprezidentom o vývoze mlieka a mäsa

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Pellegrini hovoril s čínskym viceprezidentom o vývoze mlieka a mäsa

BRATISLAVA - Slovensko by chcelo do Číny vyvážať mlieko a mäsové výrobky. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a jeho delegácia o tom hovorili s viceprezidentom Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Li Jüan-čchaom počas pracovnej návštevy v Číne.

slovakia

left justify in out

"Pána viceprezidenta sme informovali, že Slovensko by chcelo vyvážať do Číny mlieko a mäsové výrobky. Požiadali sme ho aj o podporu, aby sa proces povolenia dotiahol čo najskôr do konca," uviedol Pellegrini.

 

Čínskemu viceprezidentovi slovenská delegácia tiež predstavila Slovensko. "Pán viceprezident skonštatoval, že sme jedna z mála krajín sveta, s ktorou má Čína pozitívnu obchodnú bilanciu. Teda, že zo Slovenska sa do Číny dováža viac ako z Číny na Slovensko," doplnil Pellegrini.

 

Predseda parlamentu bol s delegáciou na pracovnej návšteve Číny od nedele do stredy (24.5.-27.5.). Absolvoval niekoľko oficiálnych rokovaní s predstaviteľmi Číny, otvoril slovensko-čínske biznis fórum a navštívil aj spoločnosť Huawei. Práve s tou bude spolupracovať Žilinská univerzita. Spolupráca môže viesť až k vybudovaniu technologického parku či k testovaniu novej mobilnej siete na Slovensku.

 

S čínskymi partnermi sa slovenská delegácia zhodla na tom, že vzťahy krajín sú štandardné, ale stále je čo rozvíjať. A to najmä v oblasti obchodu či cestovného ruchu. Pellegrini poznamenal, že Čína predstavuje jedného z popredných obchodných partnerov Slovenska.

 

S Pellegrinim bol na pracovnej návšteve Číny aj minister financií Peter Kažimír. Potvrdil, že Čína má záujem o veľké investície. Pre Slovensko by však podľa neho boli najzaujímavejšie desiatky stredne veľkých čínskych firiem, kde by bol biznis založený na výmene skúseností.

 

V delegácii bol aj generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Informoval, že Slovenská pošta by chcela vytvoriť tzv. regionálne balíkové centrum, v ktorom by sa spracovávali zásielky z Číny pre širší región. Čínska strana má podľa Druckera záujem optimalizovať a racionalizovať činnosti. Treba preto prísť s vhodnou ponukou a centrum by mohlo vzniknúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies