Pellegrini dostal nové kompetencie pri eurofondoch

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:37 • 2 min
Pellegrini dostal nové kompetencie pri eurofondoch

BRATISLAVA - Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer - SD) dostal nové kompetencie v oblasti eurofondov.

slovakia

left justify in out

Bude mať účinnejší dohľad na transparentnosť výziev z peňazí Európskej únie, ale aj právomoc krízovo riadiť dotknuté riadiace orgány. Vláda v stredu schválila nariadením úpravu systému uplatňovania právomocí úradu pri koordinácii, riadení a dohľade nad procesom implementácie fondov EÚ.


Pellegriniho úrad bude mať od 1. septembra napríklad právomoc schvaľovania výziev a písomných vyzvaní, a to ešte pred ich vyhlásením riadiacimi orgánmi, čiže ministerstvami. "Okrem toho bude našou kompetenciou posudzovať predložené výzvy z pohľadu potenciálnych diskriminačných podmienok, identifikácie prípadných porušení pravidiel implementácie a v neposlednom rade tiež dohliadať na odstraňovanie administratívnej záťaže u prijímateľov,“ povedal Pellegrini.


Novinkou je aj to, že úrad bude schvaľovať, priebežne monitorovať a vyhodnocovať tzv. záväzné plány. Tieto plány budú pre ministerstvá povinné a budú sa týkať kontrahovania, čerpania a dosahovania výsledkov v oblasti štrukturálnych fondov. Riadiace orgány sa ich budú musieť držať. Ak sa im to nepodarí, môže nad nimi prebrať dočasnú správu práve úrad vicepremiéra. "A to až do chvíle, kým neprijmú nápravné opatrenia,“ vysvetlil Pellegrini.


Účelom týchto nových kompetencií je okrem zvýšenia efektívnosti a rýchlosti čerpania aj zvýšenie dohľadu nad transparentnosťou vyhlasovaných výziev a písomných vyzvaní. Schválenie nariadenia vyplývalo z povinnosti zmeny kompetenčného zákona, ktorým vznikol nový úrad k 1. júnu tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona