Pellegrini chce zo škôl dostať šikanu, pomôcť by mohol preventívny program

NETKY.SK • 30 September 2015, 11:55 • 2 min
Pellegrini chce zo škôl dostať šikanu, pomôcť by mohol preventívny program

BRATISLAVA – Šikana je v škole neakceptovateľná a treba ju zminimalizovať na čo najmenšiu mieru. Myslí si to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Na pôde Národnej rady SR dnes otvoril informačné podujatie preventívneho programu "Druhý krok".

slovakia

left justify in out

Projekt učí deti brániť sa šikanovaniu. Pellegrini nad ním prevzal záštitu a chce, aby bol rozšírený do čo najväčšieho počtu škôl. Ten momentálne prebieha vo viac ako 150 základných školách a 100 škôlkach. Pellegrini sľúbil, že osvetu programu by chcel urobiť cez národnú kampaň. Program bol doteraz prezentovaný v rámci etickej výchovy či pri práci v družine.

 

Šikana sa podľa predsedu parlamentného výboru Richarda Rašiho (Smer-SD) deje v takmer každej škole. Nejde len o fyzické útoky, ale aj nadávky. "Učitelia ani deti si ju však vôbec nemusia uvedomovať," uviedol. Raši je primátorom Košíc a projektu dal v meste zelenú.

 

Preventívny program funguje na Slovensku od roku 2010. V školách ho vedú vyškolení pedagógovia a psychológovia. Učia deti empatii či správnemu riešeniu konfliktov. Pomôcť má zvládať stres a agresiu. "Zo škôl máme pozitívne ohlasy," dodala odborná garantka projektu Eva Gajdošová. Ten je pôvodom zo škandinávskych krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies