Pellegrini chce zlepšiť postavenie štátu pri správe internetovej domény .sk

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 16:08 • 2 min
Pellegrini chce zlepšiť postavenie štátu pri správe internetovej domény .sk

BRATISLAVA – Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes nevidí dôvod na to, aby štát intenzívne rokoval o presunutí správy národnej internetovej domény .sk zo súkromnej spoločnosti. V pléne Národnej rady SR tak počas Hodiny otázok reagoval na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS).

slovakia

left justify in out

„Momentálne predo mnou stojí ako priorita, úloha pozrieť sa na podmienky, za akých je táto doména spravovaná, hľadať možnosti, ako zlepšiť postavenie internetovej komunity, ale aj samotného štátu v tomto procese a vytvoriť tak potom prostredie na to, aby sme v pokoji pri zabezpečení dobrého poskytovania služieb mohli diskutovať, či zmeníme, alebo nezmeníme terajší spôsob spravovania našej domény,“ uviedol vicepremiér.

 

Zároveň informoval, že v súčasnosti je na Slovensku aktívnych asi 350.000 domén a viac ako 2300 registrátorov, ktorí sa môžu týmto spôsobom živiť. Až 80 % všetkých registrácií domén pritom zabezpečuje 20 až 30 firiem.

 

Podpredseda vlády pripomenul, že v najbližších dňoch a týždňoch dôjde k viacerým zmenám oproti súčasnému stavu. Všetky operácie budú v novom systéme prebiehať prostredníctvom registrátorov a plne elektronicky, doménu bude možné registrovať na desať rokov namiesto jedného a predlžovanie bude možné vykonať počas celého obdobia.

 

Poplatok za doménu sa bude uhrádzať priamo pri registrácii, poplatok za zmenu registrátora bude zrušený a cena za registráciu domén sa znížila na plošných 10 eur ročne.

 

„Chceme odstrániť zo zmluvy, ktorú máme so správcom domény, blokačný mechanizmus, že zmluvu je možné vypovedať len, ak s tým on súhlasí. Budem navrhovať, aby štát mohol vypovedať zmluvu za určitých podmienok bez toho, aby sa musel pýtať dotyčnej firmy, či s tým má problém, alebo nemá,“ avizoval Pellegrini.

 

Na budúci týždeň vo štvrtok (18. 5.) sa uskutoční rokovanie komisie, ktorá dozerá na správu národnej domény. Diskutovať sa bude práve o zlepšení postavenia štátu vo vzťahu k súkromnej spoločnosti. V druhom kroku chce hovoriť o ďalšom fungovaní správy. „Nedám si však vnútiť len jednostranný názor niekoho, kto túto tému otvoril,“ dodal vicepremiér.

 

Doménu .sk spravuje spoločnosť SK-NIC na základe zmluvy so štátom z roku 2006. Iniciatíva NašaDoména.sk prostredníctvom petície navrhuje, aby sa jej správa dostala mimo kontrolu jediného súkromného subjektu, aby sa dostala pod väčšiu kontrolu štátu a komunity a bola presunutá na novú nezávislú a neziskovú organizáciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies