Pellegrini chce zabojovať za návrat vedcov na Slovensko

NETKY.SK • 13 August 2015, 11:25 • 2 min
Pellegrini chce zabojovať za návrat vedcov na Slovensko

BRATISLAVA – Slovensko má na to, aby prilákalo späť domov svojich vynikajúcich vedcov. Taký je záver stredajšieho stretnutia predsedu parlamentu Petra Pellegriniho s Norbertom Wernerom, mladým slovenským vedcom pochádzajúcim z Rožňavy.

slovakia

left justify in out

Úspešný Slovák má za sebou unikátny objav, keď spolu so svojím tímom zaznamenal v NASA stopy tzv. kozmickej pavučiny. Werner dnes pôsobí v USA, konkrétne v Kalifornii na Standfordskej univerzite. Opustil Slovensko preto, aby sa mohol venovať vede v podmienkach, aké na Slovensku vedci doposiaľ nemajú. Skutočnosť, že mladí slovenskí vedci odchádzajú do zahraničia, by chcel zmeniť predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Aj preto boli hlavnou témou stretnutia s Norbertom Wernerom možnosti, ktoré by reálne prilákali domov špičky našich vedcov pôsobiacich v zahraničí.

 

„Pán Werner je presne prototypom úspešného slovenského vedca, ktorý má za sebou významné svetové objavy v oblasti astrofyziky a dnes pôsobí v Spojených štátoch. Som veľmi rád, že prišiel, aby sme mohli diskutovať o možnostiach, ako zatraktívniť náš program, ktorý ohlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem finančnej motivácie za návrat vedca mu musíme vytvoriť podmienky, aby si mohol vybudovať vlastný excelentný tím a robiť výskum,“ povedal Pellegrini.

 

Predseda slovenského parlamentu hovoril s Wernerom aj o zaujímavom experimente. Z Partizánskeho sa vypustí stratosférický balón do výšky 40 km a počas tohto experimentu sa odohrajú až tri pokusy. „Pán Werner ma utvrdil v tom, že vzniká ďalšia oblasť excelentného výskumu vesmíru, kde môže byť Slovensko úspešné,“ uzavrel Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies