Minister školstva Pellegrini otváral školský rok s prvákmi tlesknutím rúk

NETKY.SK • 2 September 2014, 11:21 • 2 min
Minister školstva Pellegrini otváral školský rok s prvákmi tlesknutím rúk

BANSKÁ BYSTRICA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini otvoril dnes nový školský rok v troch banskobystrických školách.

slovakia

left justify in out

Jeho prvé kroky viedli do Základnej školy (ZŠ) Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici so 480 žiakmi, ktorú kedysi sám navštevoval. Školský rok otvoril spoločne s prváčikmi trojnásobným tlesknutím rúk.
      

"Ako Banskobystričan som tu dral lavice šesť rokov. Je preto samozrejmé, že ako bývalý žiak prvý školský rok v mojej funkcii otváram práve v tejto škole. Je pre mňa cťou a poctou byť v tejto úžasnej škole, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku," konštatoval Pellegrini.
      

Ako pred 66 prvákmi, ich rodičmi a učiteľmi uviedol, do školy prišiel, "ako keby domov, medzi svojich spolužiakov". Škola sa mu postarala aj o prekvapenie, keď na stenu premietli archívnu fotografiu, na ktorej je spoločne so spolužiakmi. Podľa učiteliek, ktoré ho učili, minister bol "dobrý a šikovný žiak".
      

"V živote by som si nebol pomyslel, keď som bol taký maličký a prišiel do tejto školy, že raz sa na ňu vrátim ako minister školstva. Je to dôkaz, že aj z takých malých špuntov, akí tu dnes sedia, naozaj môžu vyrásť osoby, ktoré budú mať možnosť ovplyvniť svoj svet. Želám im v rozlete veľké krídla, aby sa im darilo a aj rodičom, ktorých čaká náročné obdobie," zdôraznil minister v príhovore.
     

Prvákov pochválil, ako ticho a sústredene stáli pri tónoch slovenskej hymny a zašiel ich pozrieť aj do triedy, kde sa s nimi spontánne porozprával a apeloval na nich, aby sa slušne správali a poslúchali rodičov a učiteľky.
      

"Pevne verím, že som deti motivoval. Treba ukazovať aj pozitívne príbehy, keď sa človek snaží a bude sa učiť, dajú sa dosiahnuť krásne veci. Treba už trochu myslieť pozitívnejšie a nie sa len ubíjať, že všetko je zlé," dodal Pellegrini.
     

Minister školstva Peter Pellegrini potom otvoril školský rok i v ZŠ na Triede SNP, s ktorou vlani intenzívne spolupracoval. Je to jediná škola, ktorá sa zapojila do špeciálneho projektu Škola na dotyk a má tabletovú triedu, kde sa vedie aj výskum. Odtiaľ smeroval do Gymnázia J. G. Tajovského, ktoré ako tvrdí, je "jeho gympel". So študentmi hovoril najmä o tom, aby si dobre rozmysleli, aké vysokoškolské štúdium si vyberú. Je dôležité, aby si po ňom vedeli nájsť prácu. V tomto smere Pellegrini mieni robiť väčšiu osvetu.

 

Učitelia sa budú môcť od tohto školského roka viac venovať vzdelávaniu. Ako pripomenul, od septembra začínajú platiť nové, pozitívne ustanovenia, ktoré prijal ešte jeho predchodca. Medzi ne patrí aj zníženie byrokracie, učitelia sú odbremenení od mnohých výkazov a "papierovačiek".

 

Vďaka nariadeniam, ktoré nadobudli účinnosť od 1. septembra, sa totiž výrazne zníži byrokracia v školách a učitelia už nebudú musieť vypĺňať určité typy výkazov a pedagogickej dokumentácie. Uviedol to dnes na slávnostnom otvorení nového školského roka v Základnej škole Slobodného slovenského vysielača (ZŠ SSV) minister školstva Peter Pellegrini s tým, že zbytočnú byrokraciu pociťoval okrem platov vždy ako jeden z najvýraznejších problémov učiteľov. „Budem si to preverovať aj v teréne a budem chcieť na pracovných návštevách, aby mi učitelia ukázali, čo všetko musia papierovať pred tým alebo po tom, ako sa venujú deťom. A všetko, čo budem považovať za nepotrebné, dám príkaz nevypĺňať a nepoužívať,“ povedal Pellegrini.

 

V najbližších mesiacoch plánuje minister viaceré zmeny v podriadených organizáciách ministerstva školstva, vrátane personálnych výmen v ich vedení. „Niekde prirodzene dôjde k zmene preto, že mám záujem výrazne znížiť počet podriadených organizácií zo 16 minimálne na polovicu. Bol by som radšej, keby to bolo ešte menej,“ uviedol minister. Zdôraznil, že bude tiež trvať na tom, aby sa podriadené organizácie vrátili k tomu, na čo boli pôvodne zriadené, čiže aby poskytovali servis a podporu pre pedagógov a školy. „A nie, aby sa venovali len čerpaniu eurofondov a zabudli, na čo boli pred dávnymi rokmi zriadené,“ povedal Pellegrini. 

 

Za výzvu vo svojej funkcii ministra školstva považuje aj to, aby s pedagógmi a rodičmi začal diskusiu o tom, aké odbory si majú deti vyberať po skončení základnej a strednej školy, aby dostali vzdelanie, ktoré im umožní nájsť si prácu. „Bol by som rád, aby sa skončila honba za vyštudovaním gymnázia a následne hocijakej vysokej školy len preto, aby som tú vysokú školu mal,“ dodal minister. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies