Pellegrini chce, aby si maturanti vyberali odbory, s ktorými si nájdu prácu

NETKY.SK • 29 September 2014, 17:56 • 2 min
Pellegrini chce, aby si maturanti vyberali odbory, s ktorými si nájdu prácu

BRATISLAVA - Pri výbere maturitných predmetov, ako aj vysokej školy, by mali žiaci myslieť na svoju budúcnosť. Mali by si preto vyberať nielen podľa toho, čo ich baví, ale aj podľa toho, kde nájdu najlepšie uplatnenie.

slovakia

left justify in out

Na zodpovedný výber ich vyzýva minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD).
     

"Apelujem na všetkých maturantov, aby si najmä pri výbere vysokej školy hľadali také odbory, ktoré ich nielen bavia, ale v ktorých aj nájdu uplatnenie, teda prácu," zdôraznil minister. 
     

Žiaci posledných ročníkov stredných škôl majú už oznamovať vybrané maturitné predmety svojim triednym učiteľom. Čas majú do 30. septembra. Ak by po tomto termíne zmenili názor, priestor na zmenu majú do 15. októbra, vo výnimočných prípadoch, ako je napríklad zdravotný stav či dlhodobý pobyt v zahraničí, majú čas do 31. januára 2015.
     

Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pripomína, že po novom už nebude možné uznať jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. "Výnimku tvoria iba žiaci, ktorí si takúto žiadosť podali do 28. februára 2014, keď ešte platila pôvodná vyhláška," doplnila.
     

Písomná časť maturitnej skúšky sa uskutoční v dňoch 17.-20. marca 2015 a ústne maturity sa budú konať v období od 18. mája do 5. júna 2015. "Gymnazisti budú povinne maturovať z vyučovacieho jazyka a cudzieho jazyka. K nim pribudne voliteľný predmet zo skupiny prírodovedných, spoločenskovedných alebo ostatných predmetov a ďalší voliteľný predmet," pripomenula hovorkyňa.
     

Dodala, že žiaci gymnázií s vyučovacím jazykom maďarským majú namiesto ďalšieho voliteľného predmetu slovenský jazyk a slovenskú literatúru, gymnazisti s vyučovacím jazykom ukrajinským slovenský jazyk a literatúru.
     

"Ostatní stredoškoláci budú skladať skúšku dospelosti z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a teoretickej a praktickej časti odbornej zložky. Pre žiakov v školách s vyučovacím jazykom maďarským tradične pribudne k týmto predmetom aj slovenský jazyk a slovenská literatúra, maturantom zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským slovenský jazyk a literatúra," doplnila hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies