Pellegrini bude počas predsedníctva v EÚ obhajovať, že eurofondy majú zmysel

NETKY.SK • 15 Máj 2016, 13:13 • 2 min
Pellegrini bude počas predsedníctva v EÚ obhajovať, že eurofondy majú zmysel

BRATISLAVA - Slovensko bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) presadzovať myšlienku, aby sa eurofondy dali čerpať aj po roku 2020.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) v rozhovore pre TASR uviedol, že SR musí únii dokázať, že je schopná míňať tieto peniaze efektívne. V aktuálnom sedemročnom období má k dispozícii 15,3 miliardy eur.

 

Pellegrini upozornil, že stále sa ozývajú hlasy krajín, ktoré sú čistými platiteľmi do rozpočtu EÚ, či by ešte mal do budúcna existovať inštitút kohéznej politiky. Teda či by ešte mali fungovať eurofondy pre menej rozvinuté štáty, alebo postupne zostanú len veľké globálne programy na úrovni únie, do ktorých sa môže prihlasovať všetkých 28 krajín.

 

„Preto ak nebudeme vedieť ukázať, že to vieme čerpať relatívne efektívne, rýchlo a transparentne, s veľkým pozitívnym výsledkom, budeme mať problém spolu s ostatnými krajinami obhájiť pred čistými platiteľmi, že to ešte potrebujeme a pomáha to nielen našej krajine, ale celému regiónu a celej EÚ. Pretože kvalita života obyvateľov sa aj vďaka eurofondom zvyšuje,“ zdôraznil vicepremiér zodpovedný za investície.

 

Pellegrini potvrdil, že jednou z tém slovenského predsedníctva v EÚ od júla do decembra tohto roka bude aj budúcnosť kohéznej politiky. V spolupráci so zástupcami Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska či Bulharska sa bude snažiť obhájiť opodstatnenosť čerpania eurofondov aj po roku 2020, keď sa končí súčasné programové obdobie.

 

„Musíme si však priznať a počítať s tým, že už to možno nebude v takom veľkom objeme. Ja by som si veľmi želal, keby sa nám podarilo zachovať ešte na ďalšie roky po roku 2020 nejaký balík, ktorý by z nás ešte nemusel hneď urobiť čistých platiteľov, ale minimálne aby sme mohli čerpať pomoc tak ako doteraz,“ povedal podpredseda vlády.

 

Zároveň informoval, že napriek prebiehajúcemu tretiemu roku nového finančného rámca Slovensko zatiaľ minulo len minimum pridelených eurofondov. Zazmluvnených je podľa neho viac ako 10 % prostriedkov z celej alokácie, najmä v oblasti dopravy a sociálnych vecí. Pellegrini chce k 1. júnu zverejniť stav čerpania. „Budeme ho postupne po roku, dvoch, troch vyhodnocovať, aby verejnosť mohla zhodnotiť, či vznik úradu a moje pôsobenie bolo prínosom pre túto krajinu, alebo nie,“ zdôvodnil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies