Pellegrini: Ak som pre podporu detí v konflikte záujmov, rád v ňom zotrvám

NETKY.SK • 11 Február 2015, 18:03 • 2 min
Pellegrini: Ak som pre podporu detí v konflikte záujmov, rád v ňom zotrvám

BRATISLAVA - Ak som v konflikte záujmov kvôli tomu, že som nezištne podporil neziskový projekt, v ktorom súťažia deti materských, základných a stredných škôl na Slovensku, tak sa k nemu hrdo hlásim.

slovakia

left justify in out

Takto dnes reagoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) na podozrenia, že účinkovaním v reklamnom spote na súťaž The School Dance porušil ústavný zákon o konflikte záujmov.
     

 

 

Dodal, že v takomto konflikte záujmov kedykoľvek zotrvá. "Pretože si myslím, že ide o projekt, ktorý treba podporiť. Je to projekt, ktorý motivuje ľudí, aby sa hýbali a spájali sa. Ak som týmto niekomu ublížil, tak sa ospravedlňujem. Ale urobil by som to hocikedy," vyhlásil Pellegrini na tlačovej konferencii v parlamente. Zdôraznil, že všetci sa na propagácii projektu podieľali nezištne. "A zadarmo, na prospech našich detí a škôl," doplnil.
     

Tvrdí, že z natočenia propagačnej upútavky, v ktorej sa objavili produkty viacerých značiek, nemá žiadne výhody. "Sú to školáci, škôlkari, tam nie je žiadny obchod," poznamenal. V súvislosti so značkami a produktmi, ktoré sa v spote objavili, uviedol, že nejde o cielenú reklamu na konkrétny produkt. "Požiadam, aby to, čo sa dá rozostrili, aby sme neboli upodozrievaní, že propagujeme nejakú značku alebo výrobok," doplnil.
     

Zároveň poukázal na to, ako bol prezident Andrej Kiska pri otvorení nového lyžiarskeho strediska. Pellegrini za tým vidí propagáciu cestovného ruchu, a nie reklamu pre majiteľa. Propagáciu cestovného ruchu hlave štátu kvituje.
     

Pellegriniho spot bude zrejme riešiť parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Ondrej Dostál z OKS totiž podal na neho podnet pre podozrenie z porušenia ústavného zákona. Žiada, aby šéf parlamentu prišiel za reklamu pre súťaž The School Dance o ročný plat.
     

Pellegrini sa mohol podľa Dostála dopustiť porušenia ústavného zákona o konflikte záujmu tým, že použil svoju osobu, svoje meno a priezvisko a svoju podobizeň na reklamu na súťaž The School Dance. Pripomenul, že ústavný zákon to verejnému funkcionárovi zakazuje. Dostál poukázal aj na to, že v spote sú umiestnené produkty, napríklad výrobok od spoločnosti Samsung, ktorá je jedným z troch hlavných partnerov súťaže.
     

"Veľmi ma mrzí, že aj z takejto dobročinnej aktivity, neziskovej akcie, niekto chce možno vytĺkať politický kapitál," reagoval Pellegrini. Dodal, že pokiaľ príde z výboru predvolanie, príde poslancom vysvetľovať všetky pohnútky a okolnosti súvisiace s propagačným videom. Trvá na tom, že nejde o nič nekalé. Ide o podporu detskej akcie," zopakoval.
     

Pripomenul, že podujatie sa koná od roku 2012, počet účastníkov odvtedy neustále stúpa. V zahraničí akciu podľa Pellegriniho vnímajú pozitívne. Vyhlásil, že tak ako v minulosti aj teraz a aj nasledujúce roky rád prevezme nad podujatím záštitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona