Pellegrini: Afrika je kontinent 21. storočia, môžu sa tam uplatniť naše firmy

NETKY.SK • 26 November 2015, 17:23 • 2 min
Pellegrini: Afrika je kontinent 21. storočia, môžu sa tam uplatniť naše firmy

BRATISLAVA – Afrika je kontinentom 21. storočia s potenciálom budúceho rozvoja. Uplatnenie by tam mohlo nájsť mnoho slovenských firiem z oblasti energetiky, IT, poľnohospodárstva či chemického priemyslu. Po rokovaní s predsedom Národného zhromaždenia Kenskej republiky Justinom B. Muturim to povedal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že Keňa je najväčším príjemcom rozvojovej pomoci zo Slovenska a patrí k dôležitým partnerom v rámci afrického kontinentu. "Medzi krajinami funguje aj štipendijný program, na Slovensku študuje niekoľko študentov z Kene," doplnil na tlačovej konferencii Pellegrini. Veľký potenciál vidí aj v rámci obchodnej výmeny. "V roku 2014 vzrástol export do Kene o 34 percent," poukázal.

 

S Muturim hovorili aj o nestabilite tamojšieho regiónu. "Ocenil som úlohu Kene, ktorú zohráva pri stabilizácii regiónu, má aj vojenské misie v okolitých nestabilných krajinách. Ocenili sme aj úlohu Kene pri starostlivosti o migrantov, ktorí do krajiny migrujú z okolitých nestabilných krajín," uviedol Pellegrini.

Muturi pozval šéfa parlamentu, poslancov aj všetkých Slovákov do Kene. Mali by si podľa neho prísť pozrieť, ako Keňa vyzerá. "Aby sa presvedčili, že sme milý a pohostinný národ," poznamenal. Poďakoval za rozvojovú pomoc zo Slovenska. "Neberieme to na ľahkú váhu, pomoc si veľmi vážime," uviedol.

 

Muturi zároveň vyzval na prehlbovanie vzťahov. "Aby sa naši občania lepšie spoznávali a spolupracovali. Spoločne slúžime ľudstvu," zdôraznil. Dúfa, že počas slovenského predsedníctva v EÚ sa zlepší aj pozícia Kene v EÚ. "A prehĺbia sa naše vzťahy," uzavrel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies