Pelé zdravotne fit, na Copa América sa však nechystá hrať

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 11:38 • 2 min
Pelé zdravotne fit, na Copa América sa však nechystá hrať

SANTIAGO - Brazílčan Pelé po vlaňajších peripetiách je šťastný zo svojho súčasného zdravotného stavu.

slovakia

left justify in out

"Chcel by som poďakovať Bohu, že som späť a cítim sa dobre," uviedla 74-ročná futbalová legenda (nar. 23. októbra 1940) v čilskom Santiagu pri návšteve slumu, kde žije najchudobnejšia a sociálne najslabšia vrstva obyvateľstva. Aj samotný Pelé, celým menom Edson Arantes do Nascimento, pochádza zo skromných pomerov. "V Latinskej Amerike stále existuje príliš veľa rodín, žijúcich v absolútnej chudobe. Bohužiaľ, je to realita. Celý život sa snažím nejakým spôsobom informovať o tejto situácii a usilujem sa pomáhať," uviedol trojnásobný majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, považovaný za jedného z najlepších hráčov futbalovej histórie. "Zdravie je najdôležitejšie, viac ako najcennejšia medaila," skonštatoval Pelé.


Famózny Brazílčan mal vlani vážne zdravotné problémy. Koncom novembra ho hospitalizovali v Sao Paule so zápalom močových ciest. Ochorenie vyplynulo z operácie, ktorou mu 13. novembra odstránili obličkové kamene. Niekoľko dní strávil dokonca na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil hemodialýzu na podporu jeho jedinej obličky. O druhú prišiel ešte ako aktívny hráč. Lekárom z Nemocnice Alberta Einsteina sa infekciu podarilo potlačiť a Pelé od polovice decembra mohol v rekonvalescencii pokračovať doma. "Naozaj ma to vydesilo. Prekvapilo ma, čo sa mi prihodilo. Samozrejme, že som sa bál, no na druhej strane som nemal obavy z umierania. Vďaka Bohu, že som už v poriadku," uviedol najlepší hráč 20. storočia podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).


Pelé so žartom doplnil, že hoci je zdravotne fit, reprezentovať svoju krajinu sa už nechystá. "Za Brazílu určite nenastúpim na júnovom turnaji Copa América," vyjadril sa s úsmevom. Brazílskeho futbalového fenoména teší, že tento prestížny turnaj sa uskutoční v Čile. Hrať sa bude v tamojších ôsmich mestách. Pred 53 rokmi na MS 1962 v Čile práve pod Pelého výrazným rukopisom sa stala Brazília svetovým šampiónom. "Nechcem tipovať či určiť favoritov Copa América 2015 na celkový triumf. Musím však priznať, že podľa môjho názoru je Argentínčan Lionel Messi najlepším svetovým futbalistom," dodal Pelé.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona