Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 7:30 • 2 min
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov

BANSKÁ BYSTRICA - V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza. V súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou o tom v stredu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Monitorovacie stanice na celom Slovensku zachytili peľ brezy, ktorý v hlavnom meste už koncom týždňa dosiahol veľmi vysokú dennú koncentráciu. Najvyššiu dennú hladinu jej peľu zachytili v Bratislave a v Žiline," konštatovala Lafférsová s tým, že v ostatných oblastiach peľ brezy nedosiahol alergiologicky významné hodnoty. Peľ jaseňa a topoľa v ovzduší dosahoval vysoké koncentrácie na celom území. Vyššie hladiny peľu topoľa zachytili v Bratislave a v Žiline, jaseňa v Bratislave, Nitre a v Banskej Bystrici.

 

V prípade peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité zaznamenali najvyššiu dennú koncentráciu v Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ javora, vŕby, duba a brestu. "Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahne vyššie denné koncentrácie na strednom, severnom a východnom Slovensku. Na tomto území očakávame aj vyššie hladiny peľu jaseňa a topoľa. Rozširuje sa druhové spektrum kvitnúcich drevín o peľ hrabu a duba, ktorých denné koncentrácie môžu výraznejšie stúpnuť na celom území Slovenska," zhrnula Lafférsová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona