Peľ ambrózie a paliny už trápi alergikov na celom Slovensku

NETKY.SK • 1 August 2014, 07:47 • 2 min
Peľ ambrózie a paliny už trápi alergikov na celom Slovensku

BANSKÁ BYSTRICA - Aj napriek dažďu môžu alergici očakávať zdravotné komplikácie. Kým na jednej strane dažde premývajú vzduch od rozličného peľu, na strane druhej alergikov trápi veľmi výrazný nárast denných koncentrácií všetkých druhov spór plesní. Tvrdí to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Monitorovacie stanice v Nitre, Košiciach, Banskej Bystrici, Bratislave a Trnave však už zachytili peľ ďalšieho nepriateľa polinotikov - ambrózie a navyše peľ paliny sa už vyskytuje v ovzduší na celom území. Pri postupnom poklese peľu tráv z čeľade lipnicovitých, palina a ambrózia sú najvýznamnejšími peľovými alergénmi pre najbližšie týždne," vysvetlila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.
      

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Trnave. Peľ paliny dosiahol najvyššie koncentrácie v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici. Ako Lafférsová zdôraznila, môže to byť aj dôsledok mnohých nepokosených plôch v meste i jeho okolí.
      

"Prognóza na nasledujúce dni bude závisieť od počasia. Lokálne búrky a zrážková činnosť budú prispievať síce k dočasnému poklesu koncentrácií peľu v ovzduší, ale teplo a zvýšená vlhkosť vzduchu zasa k prudkému nárastu spór plesní," dodala Lafférsová. Koncentrácie peľu paliny a ambrózie budú postupne narastať na celom území Slovenska a v najbližších týždňoch predstavovať najväčšie riziko pre polinotikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona