Špekulácie o spájaní hlasovania o eurovale s dôverou vláde sú nešťastné

NETKY.SK • 9 August 2011, 14:21 • 2 min
Špekulácie o spájaní hlasovania o eurovale s dôverou vláde sú nešťastné

Špekulácie o spájaní hlasovania o eurovale s dôverou vláde sú nešťastné

slovakia

left justify in out

img

Špekulácie o spájaní hlasovania parlamentu o eurovaloch s hlasovaním o dôvere vláde nie sú šťastné a v danej situácii môžu ešte viac vyhrocovať napätú situáciu na finančných trhoch. Pre TASR to dnes uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár na margo výroku poslanca KDH Antona Marcinčina. Ten navrhuje takéto združené hlasovanie uskutočniť.
      Marcinčin dokonca podľa medializovaných informácií tvrdí, že ak SaS zmeny v eurovaloch nepodporí, nemá cenu s nimi zostávať vo vládnej koalícii. Kollár však žiada diskusiu s chladnou hlavou a na úrovni vecných argumentov.
      Spájanie hlasovania s vyjadrením dôvery kabinetu považuje za hypotetickú otázku, na ktorú nehodno odpovedať. "Vyhlásenia dáme, až keby tak premiérka urobila, čo sa zatiaľ nestalo. No nepovažovali by sme to za šťastné riešenie," priznal Kollár. Či je možné striktný odmietavý postoj SaS v tejto otázke zlomiť, priamo nepovedal. "Sme pripravení na akúkoľvek diskusiu, no v rovine vecných argumentov a nie politického vydierania," dodal.
      Politológ Grigorij Mesežnikov považuje za celkom pravdepodobné, že postoj SaS bude zachovaný a strana eurovaly v hlasovaní nepodporí. "Rozhodne si ale nemyslím, že by to mal byť dôvod na ukončenie koaličnej spolupráce. Výrok jedného poslanca KDH Marcinčina, ktorý navyše ako jediný z koalície hlasoval za pôžičku Grécku, to je jeho osobný názor a určite nenájde všeobecnú podporu. SaS ale bude terčom kritiky partnerov," avizoval Mesežnikov.
      Prezident Inštitútu pre verejné otázky nepovažuje za veľmi reálne, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) spojí hlasovania tak, ako to spomínal Marcinčin. "Zasiala by tak veľmi nepríjemné prvky do koaličných vzťahov. Na tejto otázke nechať padnúť vládu by asi nebolo najšťastnejším riešením aj z hľadiska cieľov, ktoré si vytýčila," povedal pre TASR Mesežnikov.
      Súčasnú situáciu tak vníma ako výzvu pre opozičný Smer-SD, ktorý podľa neho tvrdí, že je veľmi proeurópsky. "Podľa mňa je aj pod silným tlakom svojich partnerov v Strane európskych socialistov. Ak by Smer nepodporil slovenskú účasť na druhom eurovale, tak ich pozícia by zrejme bola dosť oslabená. Očakávam teda, že budú prinútení to podporiť," uviedol politológ.
      V každom prípade si nemyslí, že líder SaS Richard Sulík vyjde zo súboja ako víťaz, lebo jeho strana v tejto veci postupuje striktne doktrinársky. Ako tvrdí Mesežnikov, takýto postoj je možno pochopiteľný pri akademických debatách, ale reálna politika je o niečom inom. "Z tohto pohľadu SaS na tom až tak veľa politických bodov nezíska. Navyše sa skomplikujú jej vzťahy s koaličnými partnermi a do istej miery aj vzťahy s partnermi v Európskej liberálno-demokratickej strane, ktorá je v podstate naklonená podpore druhého eurovalu," upozornil Mesežnikov.
      Podľa jeho slov je trošku paradoxné, že i keď SaS nie je euroskeptická strana, tak v niektorých otázkach sú jej postoje nie celkom konformné s tým, čo sa v Európe presadzuje ako mainstream. "A európski liberáli vždy patrili do európskeho mainstreamu," dodal.
      O zmenách v ochrannom európskom vale, na ktorých sa v júli dohodli európski lídri, hovorili v pondelok (8.8.) aj Sulík s Radičovou. Šéf liberálov po stretnutí tlmočil svoj pretrvávajúci odmietavý postoj. Zmenu pravidiel a navýšenie dočasného eurovalu, ako aj vytvorenie nového trvalého mechanizmu musí na Slovensku schváliť parlament a bez hlasov SaS nemá na to vládna koalícia väčšinu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies