Peklo v detskom tábore: Vypukol požiar, dlho nebola možná evakuácia!

NETKY.SK • 9 Júl 2017, 09:27 • 2 min
Peklo v detskom tábore: Vypukol požiar, dlho nebola možná evakuácia!

SANTA MARIA - Okolo deväťdesiat detí a 50 dospelých uväznil v sobotu lesný požiar v letnom tábore neďaleko mesta Santa Barbara v americkom štáte Kalifornia.

slovakia

left justify in out

K tragickej situácii sa schyľovalo v kempe vzdialenom asi 35 kilometrov na severozápad od Santa Barbary. Z tábora dlho nebola možná evakuácia, keďže požiar zúril v celom jeho okolí a aj v oboch smeroch prístupovej cesty. Požiarnikom sa nakoniec podarilo deti aj dospelých evakuovať a v neďalekom pohostinstve sa zvítali s vystrašenými rodičmi, ktorí tam na nich už čakali.

Úrady medzitým evakuovali aj obyvateľov a dovolenkárov z brehov neďalekého jazera Cachuma a jeho okolia, keďže požiar sa rozrastá aj smerom k jazeru. Podľa šéfa zasahujúcich hasičov je požiar "úplne mimo kontroly".

Okrem oblastí neďaleko jazera Cachuma zúria v Kalifornii rozsiahle požiare aj na dvoch ďalších územiach. Plamene už pohltili lesné porasty s rozlohou 77 kilometrov štvorcových a okraj tohto požiaru sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov na východ od mesta Santa Maria. V oblasti evakuovali už vyše 200 obydlí, informoval hovorca miestnych požiarnikov Kirk Sturm.

 


Tretí požiar s rozlohou jedenásť kilometrov štvorcových zúri na zalesnenom území vzdialenom približne sto kilometrov na sever od kalifornského Sacramenta.

Presné príčiny požiarov nie sú známe, podľa úradov k nim však určite prispeli nadpriemerné horúčavy, ktoré Kaliforniu v posledných dňoch trápia. V centre Los Angeles namerali v sobotu 37 stupňov Celzia a padol tak teplotný rekord 35 stupňov Celzia, ktorý zaznamenali pred 131 rokmi, v roku 1886. Úrady varujú, že v najbližších dňoch by sa teploty v kalifornskom vnútrozemí mohli na niektorých miestach vyšplhať až na 44 stupňov Celzia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona