Peking zmiernil politiku jedného dieťaťa

NETKY.SK • 28 December 2013, 13:23 • 2 min
 Peking zmiernil politiku jedného dieťaťa

PEKING - Vedenie parlamentu komunistickej Číny chce uvoľniť kontroverznú politiku jedného dieťaťa a prispôsobiť ju demografickým trendom .

slovakia

left justify in out

Čínsky parlament v sobotu formálne schválil zmiernenie kontroverznej politiky jedného dieťaťa. Politiku zaviedla Čína v sedemdesiatych rokoch, aby udržiavala kontrolu nad populáciou, ktorá je najväčšia na svete. Čínski demografi však na základe sčítania ľudu varovali, že počet obyvateľov v produktívnom veku sa začal v roku 2012 znižovať prvýkrát za posledné desaťročia, keď klesol o približne 3,45 milióna na 937 miliónov. Zaznamenaný pokles prispieva k obavám, ako si Čína poradí so starnutím obyvateľstva.

"Zákonodarcovia potvrdili plánovanie rodiny ako kľúčovú stratégiu štátu, zároveň sa však so Štátnou radou zhodli, že politika by sa mala prispôsobiť vzhľadom na trvalo klesajúcu pôrodnosť a meniacu sa demografickú štruktúru," informovala ešte v utorok agentúra Xinhua pred definitívnym prijatím legislatívnych zmien.

Čínske páry dnes môžu mať dve deti len ak obaja rodičia pochádzajú z rodiny s jedným potomkom, sú príslušníkmi národnostnej menšiny alebo roľníkmi, ktorých prvým dieťaťom je dievča. Za porušenie predpisov čelili rodičia vysokým finančným sankciám. Zmiernené pravidlá predpokladajú, že páry môžu mať dve detí v prípade, ak ktorýkoľvek z rodičov pochádza z rodiny s jedným potomkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies