Peking zlepšil životné prostredie, Almaty ponúkli pravú zimnú atmosféru

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 09:04 • 2 min
Peking zlepšil životné prostredie, Almaty ponúkli pravú zimnú atmosféru

KUALA LUMPUR - Pekinský organizačný výbor pre usporiadanie ZOH 2022 v piatkovej záverečnej prezentácii pred členmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) uviedol, že mesto prešlo od konania letnej olympiády v roku 2008 výraznými zmenami k lepšiemu v oblasti životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane jeho kazašský oponent zdôraznil ponuku mesta Almaty, ktoré na rozdiel od Číňanov vie vytvoriť pravú zimnú atmosféru s prírodným snehom. Voľba dejiska ZOH 2022 bola v Kuala Lumpur na programe v piatok dopoludnia.

 

Starosta Pekingu Wang An-šun podľa agentúry AP uviedol, že olympiáda v roku 2008 dodala mestu impulz na 130-miliardovú investíciu do zlepšenia kvality vzduchu. Peking navyše odstránil viac ako milión vozidiel, ktoré výrazne znečisťovali ovzdušie. Záverečnú prezentáciu Číňanov však odštartoval prezident Si Ťin-pching prostredníctvom videa: "Budeme ctiť svoje záväzky. Ubezpečujem vás, že ak si vyberiete Peking, tak všetci naši ľudia pripravia excelentné a neobyčajné podujatie."

 

Pekinský organizačný výbor operuje najmä dobrou infraštruktúrou dejísk, ktoré má mesto k dispozícii po OH 2008. Jediný problém predstavovali lyžiarske strediská Jen-čching a Čang-ťia-kchou, ktoré by museli umelo zasnežiť. Čínsky minister športu Liu Peng na to zareagoval: "Peking 2022 bude stavať na existujúcich umelo zasnežovaných strediskách. Na životné prostredie to bude mať minimálny dopad. Máme dostatočné skúsenosti na usporiadanie zimných olympijských hier."

 

V tomto meradle však predstavuje veľkú konkurenciu pre Peking práve protikandidát v boji ZOH 2022, ktorého Almaty budú mať v lyžiarskych strediskách dostatok prírodného snehu. Na tom postavili Kazachovia svoju prezentáciu, za ktorých zhrnul celý projekt v piatok premiér Karim Massimov. Ten uviedol, že hoci Almaty môžu byť neznámym prostredím pre viacero členov MOV, v celkovom dôsledku to neznamená väčší risk v porovnaní s odskúšaným usporiadaním OH v Pekingu. "Samozrejme, že oba prípady zahŕňajú určité riziko, no všetko, čo sme vám tu povedali, je pravda. Je nesmierne dôležité, aby ste videli, že je to skutočné. Na našich horách nie je žiadne znečistenie. Ponúkame prírodný sneh a pravú zimnú atmosféru," povedal Massimov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies