Peking varuje pred cestami do Sýrie, o Číňanovi bojujúcom s Kurdmi nemá informácie

NETKY.SK • 11 December 2015, 10:11 • 2 min
Peking varuje pred cestami do Sýrie, o Číňanovi bojujúcom s Kurdmi nemá informácie

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes varovalo občanov Číny pred cestami do nebezpečných oblastí, ako je Sýria. Podľa agentúry Reuters je vyhlásenie reakciou na medializované správy o mladom Číňanovi, ktorý v Sýrii vstúpil do kurdských polovojenských oddielov a bojuje proti Islamskému štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Čínsky denník Chua-si vo štvrtok zverejnil prvé meno čínskeho občana, ktorý bojuje po boku kurdských polovojenských oddielov proti IS. Je ním Pchan Jang z provincie S'-čchuan, ktorý sa do Sýrie dostal začiatkom jesene cez Thajsko, Turecko a Libanon. Priznal sa k tomu minulý týždeň v rozhovore pre čínsku sekciu britskej spravodajskej spoločnosti BBC. Medzičasom však svoju ústretovosť voči médiám ľutuje, keďže sa obáva, že Číňania na Blízkom východe sa teraz stanú terčmi IS.

 

BBC nezverejnila jeho meno ani náboženskú či etnickú príslušnosť, ale vzhľadom na to, že pochádza z provincie S'-čchuan, vyslovila predpoklad, že mladý muž je pravdepodobne príslušníkom národa Chanov. Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie dnes v Pekingu uviedla, že ministerstvo sa oboznámilo s týmito správami o čínskom občanovi, ale nemá poznatky o jeho momentálnej situácii. Pripomenula, že ministerstvo opakovane prostredníctvom svojej webovej stránky vyzýva čínskych občanov, aby sa s ohľadom na vlastnú bezpečnosť vyvarovali ciest a pobytu v rizikových oblastiach.

 

Čínske úrady sa domnievajú, že do Sýrie a Iraku zrejme vycestoval nezistený počet príslušníkov ujgurskej menšiny, ktorí sa tam pridali k oddielom IS. Samotný IS v novembri oznámil, že popravil čínskeho rukojemníka, čo vyvolalo ostré protesty vlády v Pekingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies