Peking spúšťa v spornej oblasti Juhočínskeho mora nové vojenské manévre

NETKY.SK • 27 Október 2016, 09:22 • 2 min
Peking spúšťa v spornej oblasti Juhočínskeho mora nové vojenské manévre

PEKING - Čína odštartuje dnes nové vojenské cvičenie v spornej oblasti Juhočínskeho mora. S odvolaním sa na oznámenie čínskeho ministerstva obrany o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Manévre sa uskutočnia vo vodách južne od najjužnejšie položenej ostrovnej provincie Chaj-nan a severozápadne od Paracelských ostrovov.

 

Medzinárodný súd v holandskom Haagu v júli odmietol rozsiahle územné nároky Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora. Arbitrážny tribunál Stáleho rozhodcovského súdu (PCA) dospel k záveru, že neexistuje nijaký právny základ na podporu čínskych nárokov na spornú časť Juhočínskeho mora.

 

Čína sa na procese, ktorý sa začal na podnet Filipín, nezúčastnila a verdikt označila za "neplatný a bezobsažný".

Týždeň po tomto rozhodnutí Čína oznámila, že v tejto oblasti bude podnikať vojenské cvičenia.

 

Aktivity Číny v uvedenej oblasti, ako sú vybudovanie umelých ostrovov, leteckých základní a iných vojenských zariadení, vyvolali v juhovýchodnej Ázii napätie. Peking tvrdí, že väčšina z nich má civilné účely.

 

Čína si nárokuje väčšinu tamojších vôd bohatých na energetické suroviny. Vedú cez ne aj námorné trasy, po ktorých sa ročne prepraví tovar v hodnote piatich biliónov dolárov. Na časti Paracelských ostrovov si robia nárok i Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona