Peking sa znova púšťa do boja so smogom

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 17:12 • 2 min
Peking sa znova púšťa do boja so smogom

PEKING - Téma smog v olympijskom Pekingu je späť a spolu s ňou aj čínske sľuby, že situáciu sa podarí zlepšiť.

slovakia

left justify in out

Jedno z najľudnatejších miest sveta dlhodobo trpí zlou kvalitou ovzdušia, obávali sa jej už účastníci olympijských hier 2008. Teraz Peking kandiduje na zimné olympijské hry 2022 a problém je tu znova. V horských oblastiach na sever od metropoly by sa lyžiari či bobisti nemali so smogom stretnúť, ale horšie je to s metropolou, kde by sa mali konať súťaže v halových športoch a kde sa počíta aj s hlavnou dedinou pre športovcov.

 

Viceprezident výboru pre kandidatúru Čang Ťien-tung v stredu počas návštevy hodnotiacej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyhlásil, že vďaka päťročnému plánu spustenému v roku 2013 očakávajú zníženie objemu extrémne škodlivých pevných častíc menších ako 2,5 mikrometra (označenie PM2,5) v centre mesta o štvrtinu. Číňania chcú zatvoriť predovšetkým uhoľné elektrárne a niektoré továrne. 

 

"Veríme, že vhodnými opatreniami dokážeme dlhodobo zlepšiť kvalitu ovzdušia v Pekingu," uviedol Čang. Do roku 2017 sa počíta s úbytkom uhlíkových plynov vypustených do atmosféry o 10 miliónov ton. 

 

V stredu počas druhého dňa pobytu hodnotiacej komisie namerali úroveň emisií PM2,5 v Pekingu 150 mikrogramov na meter kubický, čo je viac ako šesťnásobok bezpečného limitu podľa Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO). 

 

Pekingu zostal v súboji o usporiadanie ZOH 2022 jediný súper. Kazašské Almaty navštívila hodnotiaca komisia MOV vo februári. Pôvodne sa uchádzalo o podujatie až šesť miest. Po odstúpení švédskeho Štokholmu, poľského Krakova s účasťou slovenskej Jasnej, ukrajinského Ľvova a nórskeho Osla však zostali len Peking a Almaty. 

 

MOV víťaza vyberie 31. júla 2015 na zasadnutí v Kuala Lumpure v Malajzii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies