Peking rozširuje možnosti platieb v zahraničnom obchode jüanmi

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 16:23 • 2 min
Peking rozširuje možnosti platieb v zahraničnom obchode jüanmi

Peking rozširuje možnosti platieb v zahraničnom obchode jüanmi

slovakia

left justify in out

      Čínske orgány rozhodli o veľkom rozšírení platieb jüanmi v zahraničnom obchode. Je to významný krok v internacionalizácii čínskej meny, ktorá zatiaľ nie je voľne vymeniteľnou.
      Vlani v júli sa začal realizovať pilotný program, ktorý umožňoval, aby sa v obmedzenom rozsahu používala čínska mena na účtovanie medzinárodných obchodov. Povolenie na ne dostali exportné podniky v Šanghaji a v štyroch mestách na juhu krajiny. V čínskej mene však mohli obchodovať len s firmami v Hongkongu.
      Teraz sa táto možnosť rozširuje na 20 provincií, autonómnych oblastí a miest, ktoré riadi pekinské ústredie priamo. Čínska centrálna banka v utorok (22.6.) oznámila, že exportéri a importéri môžu obchodovať v jüanoch s ktoroukoľvek krajinou na svete.
      Experti tvrdia, že opatrenie zníži náklady exportných a importných operácií účastníkov obchodov a povedie k zníženiu závislosti od americkej meny. Súčasne sa zníži aj riziko strát, spojených s kolísaním kurzov hlavných svetových mien, najmä dolára.
      Nové opatrenie prišlo vzápätí po rozhodnutí centrálnej banky uvoľniť pevné napojený kurz jüanu na dolár, aby sa zvýšila flexibilita čínskej meny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies