Peking prešetruje čínsky kanister s chlórom použitý v Sýrii

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 15:31 • 2 min
Peking prešetruje čínsky kanister s chlórom použitý v Sýrii

PEKING - Čínska vláda v stredu potvrdila, že skúma informácie, podľa ktorých mali byť v Sýrii použité chemické látky z produkcie najväčšej čínskej zbrojárenskej spoločnosti Norinco.

slovakia

left justify in out

Peking takto reaguje na zábery z dielne sýrskych povstalcov voči režimu prezidenta Baššára al-Asada. Tí minulý týždeň na internete publikovali zábery ošetrovaných civilistov a kanister Norinco s jedovatým chlórom, ktorý mal režim použiť v povstalcami ovládanej dedine Kfar Zeitá v provincii Hamá. Čínske ministerstvo zahraničných vecí to však spochybnilo a výrobu a používanie chemických zbraní odmieta. Rezort zároveň podotkol, že chlór má široké uplatnenie v priemyselnej výrobe, a nie je na zozname chemických zbraní, ktorých sa musela Sýria vzdať. Kanister s chlórom údajne zhodili na oblasť z helikoptéry. Sýrska štátna televízia obvinila z chemického útoku, pri ktorom boli zranené desiaty osôb, skupinu Front al-Nusrá.

 

Režim sýrskeho prezidenta al-Asada pristúpil v roku 2013 na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní vládnych jednotiek proti civilistom. Podľa medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) sa Sýria už zbavila takmer 90 percent zložiek chemických zbraní, ktoré sa likvidujú mimo jej územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona