Peking ohlásil prvý prípad vtáčej chrípky H7N9

NETKY.SK • 13 Apríl 2013, 10:42 • 2 min
Peking ohlásil prvý prípad vtáčej chrípky H7N9

PEKING - V Pekingu v sobotu potvrdili prvý prípad vtáčej chrípky typu H7N9. Vírusom sa infikovalo sedemročné dievča, informovala štátna tlačová agentúra Sin-chua s odolaním sa na zdravotné úrady. Doteraz bolo známych 43 prípadov, všetky na východe krajiny. Jedenásť nakazených ochorenie neprežilo. Potvrdenie vírusu v hlavnom meste očividne dokazuje, že chrípka sa po krajine šíri.

slovakia

left justify in out

Infikované dievča, ktorého rodičia obchodujú s hydinou, je v nemocnici v stabilizovanom stave. Vo štvrtok sa u neho vyskytla horúčka, bolesť hrdla a hlavy, pričom následné testy u nej potvrdili výskyt zmieneného vírusu.


Presný zdroj nákazy je stále neznámy, no stopy nového vírusu našli už vo vzorkách z holubov odobratých z tržnice v Šanghaji. Čínske úrady spolupracujú pri zisťovaní zdroja s Organizáciu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá sa obáva rozšírenia vírusu aj za hranice Číny. “Ak niekto presunie nakazenú hydinu cez hranice, môžeme očakávať šírenie vírusu,” povedal Subhash Morzaria z FAO. Organizácia preto už situáciu monitoruje aj v susedných krajinách ako Vietnam, Laos a Barma. Podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) však najväčšie obavy spôsobuje úmrtnosť na tento kmeň vírusu u ľudí. “Ide o málo patogénny vírus u hydiny, ktorý má však smrteľný potenciál u ľudí,” povedal šéf OIE Bernard Vallat. Nakazené vtáky totiž nevykazujú žiadne symptómy, čo sťažuje ich identifikáciu a následnú likvidáciu. 

FAO však nepredpokladá, že by vírus mohol spôsobiť pandémiu, keďže nákazu z človeka na človeka ešte nezaznamenali. S lepšie známou vtáčou chrípkou H5N1 bojuje v súčasnosti Kambodža, kde tento rok nákaze podľahlo už najmenej osem ľudí vrátane šiestich detí. V utorok prvý prípad úmrtia na toto ochorenie oznámil aj Vietnam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies