Peking a USA riešia vzájomné vzťahy

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 10:11 • 2 min
Peking a USA riešia vzájomné vzťahy

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching a šéf americkej diplomacie John Kerry sa zúčastnili dnes v Pekingu na otvorení dvoch stretnutí: ôsmeho čínsko-amerického strategického a ekonomického dialógu a siedmeho čínsko-amerického rokovania na vysokej úrovni o vzájomnej spolupráci.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom agentúra DPA.


"Rozdiely medzi Čínou a Spojenými štátmi sú v norme, pokiaľ obe strany dokážu tieto rozdiely a citlivé otázky otvorene riešiť na princípe vzájomného rešpektovania sa a vyzdvihnutia jednotlivých predností. Tichomorie by sa nemalo stať oblasťou pre rivalitu, ale platformou pre spoluprácu," vyhlásil podľa domácich médií Si Ťin-pching.

 

Vysokopostavení delegáti z oboch krajín budú na stretnutiach rokovať o vzájomných vzťahoch, zlepšení spolupráce v oblasti klimatických zmien a riešení sporných otázok.

 

Napätie medzi USA a Čínou vzrástlo po tom, ako Peking začal presadzovať svoju kontrolu nad územím, ktoré si zároveň nárokujú aj iné krajiny daného regiónu. Ide najmä o väčšinu Juhočínskeho mora, kde si uplatňujú teritoriálne nároky aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

 

Washington nezaujíma ohľadom tejto problematiky oficiálne stanovisko, vyhlasuje však, že predmetná záležitosť by sa mala rozhodnúť výlučne diplomatickou cestou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona