Peking a Paríž rokovali pred konferenciou o klíme o spoločnom postupe

NETKY.SK • 2 November 2015, 18:50 • 2 min
Peking a Paríž rokovali pred konferenciou o klíme o spoločnom postupe

PEKING - Francúzsko a Čína sa zaviazali spolupracovať v boji proti klimatickým zmenám. Vyplynulo to z dnešného rokovania prezidentov Francoisa Hollanda a Si Ťin-pchinga na tému postupu oboch krajín na decembrovej klimatickej konferencii v Paríži, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Klimatické zmeny sú jednou z najväčších výziev, ktorej je vystavené ľudstvo," uviedli Peking a Paríž v spoločnej deklarácii zverejnenej v závere prvého dňa dvojdňových bilaterálnych rokovaní v Pekingu. Dvojica štátov sa zároveň dohodla na "spolupráci s lídrami ďalších krajín na dosiahnutí ambicióznej a právne záväznej dohody v Paríži".


Svetové ekonomiky by mali zredukovať emisie skleníkových plynov v súlade s cieľom udržať nárast svetovej teploty pod dva stupne Celzia, uvádza sa v tomto spoločnom dokumente, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnil Elyzejský palác.


Parížska dohoda by mala tiež zahŕňať posilnený systém transparentnosti na prehĺbenie vzájomnej dôvery a presadzovania efektívnej realizácie klimatických cieľov, uvádza sa vo vyhlásení.


Čína a Francúzsko sa ďalej zaviazali zvýšiť verejné investície do výskumu a vývoja energetických technológií s nízkymi emisiami.


Prezident Si Ťin-pching počas rozhovoru s Hollandom ocenil snahy Francúzska pri usporiadaní tejto klimatickej konferencie a zopakoval, že v súvislosti s ňou Čína podniká "zásadné úsilie", informovala čínska štátna televízia.


Environmentálne skupiny dnešnú spoločnú francúzsko-čínsku deklaráciu uvítali. "Presne štyri týždne pred tým, ako sa lídri zhromaždia v Paríži, je povzbudzujúce vidieť loptu v hre a diplomaciu, ktorá nás posúva o malý krok vpred," uviedol poradca ochranárskej organizácie Greenpeace pre klimatickú politiku Li Šuo.


V utorok má Hollande na programe stretnutie s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. Témou rozhovorov budú opäť otázky vzťahujúce sa k zmene klímy, ako aj ekonomické partnerstvo, uviedlo francúzske veľvyslanectvo v Číne.


Hollande navštívil Peking len niekoľko dní po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. V polovici októbra podnikol tiež čínsky prezident návštevu Spojeného kráľovstva, pripomenula DPA.


Konferencia OSN o zmene klímy sa bude konať vo francúzskej metropole od 30. novembra do 11. decembra. Organizácia Spojených národov vyzvala v tejto súvislosti vlády jednotlivých štátov, aby navrhli nové ciele na znižovanie emisií skleníkových plynov, ktoré by vstúpili do platnosti od roku 2020, keď sa končia aktuálne platné záväzky.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona