Pekárom bola pred ôsmimi mesiacmi prisľúbená pomoc, doteraz ju však podľa Lapšanského nedostali

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 10:07 • 2 min
Pekárom bola pred ôsmimi mesiacmi prisľúbená pomoc, doteraz ju však podľa Lapšanského nedostali

BRATISLAVA - Napriek sľubom sa pekárom nedostalo pomoci. Boli vylúčení z výziev na COVID pomoc i z ďalších schém.

slovakia

left justify in out

Strategické odvetvie, ktoré zamestnáva až tretinu ľudí slovenského potravinárstva, je po poslednej vlne pandémie v kritickej situácii. Cukrári zasa zaznamenali obrovské prepady, skonštatoval výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

 

img

„Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Fecko v septembri 2020 verejne vyhlásil, že nájde riešenie ako pomôcť pekárom, ktorých agrorezort vyradil z možnosti čerpania COVID pomoci. Ani za osem mesiacov stále žiadna podpora neexistuje, a ani sa nepripravuje. Naopak, ministerstvo už informovalo, že prostriedky na druhú COVID pomoc, do ktorej mali byť zahrnutí spracovatelia potravín, teda aj pekári a cukrári, presúva na iné účely,“ povedal Milan Lapšanský.

Pekárne pritom počas pandémie zasiahli podľa zväzu zvýšené náklady na hygienické a protipandemické opatrenia, ktoré celkovo dosahujú už milióny eur. „Oproti zahraničiu, kde jednotlivé krajiny našli spôsoby podpory svojich výrobcov potravín, na Slovensku sektor potravinárstva akoby neexistoval,“ doplnil Lapšanský. Na pekárov doľahli aj rastúce ceny pšenice na svetových trhoch. Slovenských výrobcov potravín vážne ohrozuje i  návrat nekalých obchodných praktík zo strany obchodníkov, ktoré opätovne legalizuje novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, čo bude Národná rada Slovenskej republiky prerokovávať v máji.

 

Mohlo by vás zaujímať: Cena pšenice rapídne rastie, budeme mať drahší chlieb aj pečivo

Pekárne a ich zamestnanci boli počas oboch vĺn pandémie v prvej línii, plynule zásobovali obyvateľov pečivom aj počas najtvrdších lockdownov, dňom i nocou. Podľa zväzu nemohli požiadať ani o COVID pomoc, ani o prostriedky na podporu z úradov práce. Štát na nich údajne zabudol aj pri pláne obnovy. Mnohé pekárne sú podľa zväzu doslova na hrane krachu. Cukrári zasa zaznamenali v mnohých prípadoch prepady tržieb o viac ako 90 %. „Už viac ako pol roka sme v štrajkovej pohotovosti. Uvidíme preto, ako sa vyvinie rušenie núdzového stavu. Urobíme všetko pre to, aby sme svoju stavovskú hrdosť udržali a slovenské pečivo z pultov nezmizlo, zvážime všetky možnosti,“ uzavrel Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva i cukrárskych výrobkov Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies