Pekarík si pochvaľuje model prípravy, na umeline hral naposledy práve v Litve

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 16:56 • 2 min
Pekarík si pochvaľuje model prípravy, na umeline hral naposledy práve v Litve

BRATISLAVA - Slovenský futbalový reprezentant Peter Pekarík je v dobrej pohode pred blížiacim sa duelom vo Vilniuse proti domácej Litve (hrá sa v sobotu 10. 6. o 20.45 h SELČ) v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018.

slovakia

left justify in out

Skúsený pravý obranca zotrváva na klubovej úrovni v Nemecku už osem rokov, z toho v súčasnom pôsobisku - berlínskej Herthe po príchode 31. augusta 2012 účinkuje už päť sezón. V tej nedávno skončenej sa Pekaríkovi v 151. bundesligovom vystúpení podarilo streliť premiérový gól - 31. marca skóroval doma proti Hoffenheimu a poslal Herthu do vedenia, napokon sa však z víťazstva 3:1 tešili hostia.

 

"So sezónou 2016/2017 vládne v berlínskom klube obrovská spokojnosť. Cieľ, ktorý sme si dali - skončiť do 6. miesta, sme presne naplnili. V nastávajúcom ročníku si Hertha zahrá skupinovú fázu Európskej ligy, takže spokojnosť je absolútna," vyjadril sa Peter Pekarík, ktorý by rád uzavrel túto sezónu úspešným rezultátom v najcennejšom drese.

Stabilný člen slovenskej reprezentácie si pochvaľuje model prípravy pred kvalifikačným súbojom v Litve. Ako je známe, od stredajšieho posledného májového dňa boli hráči do nedele 4. 6. v kempe v Šamoríne a po dvoch dňoch voľna pokračujú v príprave od utorka 6. júna v Žiline.

 

"Myslím si, že je to veľmi potrebné. Niektorí chalani skončili prakticky už 20. mája, to je aj môj prípad. Do ostrého kvalifikačného zápasu vtedy zostávali tri týždne. Takéto sústredenia sú dôležité, aby sme na kvalifikačný duel vo Vilniuse boli dobre pripravení. Spôsob, ktorý sa zvolil, je veľmi vhodný a veľmi potrebný," skonštatoval 30-ročný žilinský rodák (nar. 30. októbra 1986).

V Litve sa bude hrať na umelej tráve, aj preto sa druhá fáza prípravy zverencov trénera Jána Kozáka na pobaltského protivníka uskutoční na štadióne MŠK Žilina, kde majú práve tento podklad.

 

"Prakticky nikto z nás nie je na umelú trávu v dostatočnej miere zvyknutý. Chalani s týmto povrchom asi nemajú príliš veľa skúseností. Ja osobne som hral na umelej tráve naposledy práve v Litve v predchádzajúcej kvaliifkácii MS 2014 (Slováci 7. septembra 2012 remizovali 1:1, pozn.). Určite to bude trochu zmena, ale máme dostatočný čas, aby sme si na to zvykli aj v tom tréningovom kempe v Žiline. Myslím si, že to bude stačiť," skonštatoval Peter Pekarík.

Pre zranenie nebude vo Vilniuse k dispozícii brankár Matúš Kozáčik, v nominácii SR je iba jeden klasický útočník Michal Ďuriš. "Matúš je dlhodobá opora reprezentácie. Myslím si však, že tréner Kozák nájde riešenie. Nominovaní hráči sú v nej zaslúžene, patria do reprezentácie. Týka sa to aj chalanov na brankárskom poste. V ofenzíve je škoda, že pre vylúčenie na Malte vypadol Adam Nemec, ktorý mal v tejto sezóne skvelú formu. Na druhej strane Mišo Ďuriš je s tímom skvele zohraný, odvádza výbornú prácu pre mužstvo. Je to taký pracant na hrote, v súperovej šestnástke veľmi nebezpečný, gólový. S tým nebude najmenší problém," poznamenal ďalej Pekarík, ktorý privítal, že v kádri "áčka" figuruje aj 19-ročný mládežnícky reprezentant László Bénes z Borussie Mönchengladbach:

 

"Stretli sme sa, keď sme tam hrali s Herthou a László nám vtedy strelil svoj premiérový bundesligový gól - a hneď víťazný. Tam som ho vlastne mal možnosť prvýkrát vidieť naživo, predtým v Žiline som ho nesledoval. Bénes má obrovský potenciál a pred sebou veľkú futbalovú budúcnosť. Myslím si, že je to veľmi rozumný chalan, ktorý to má v hlave všetko dobre upratané a vie, čo chce dosiahnuť vo futbalovej kariére. Držím mu palce, aby nazbieral v bundeslige čo najviac štartov. ´Gladbach´ je pre neho naozaj skvelý klub."

V F-skupine kvalifikácie MS 2018 získali futbalisti Slovenska v piatich vystúpeniach dovedna 9 bodov a patrí im druhá priečka, za anglickým lídrom zaostávajú o štyri body. Litva je piata s 5 bodmi. V ostatných troch vystúpeniach - vlani na jeseň doma v Trnave proti Škótsku (3:0) a Litve (4:0) ako aj v marci na Malte (3:1) zverenci trénera Jána Kozáka nezaváhali a naplno zabodovali. Aj do Vilniusu odcestuje slovenská výprava v pozícii favorita. "Všetci si veľmi prajeme, aby sme to v sobotu zvládli," vyjadril sa 74-násobný reprezentant a strelec dvoch gólov za A-tím SR Peter Pekarík a dodal:

 

"Myslím si, že jesenný domáci duel s Litvou bol náš najlepší zápas v tejto kvalifikácii. Ten novembrový zápas v Trnave nám vyšiel úplne dokonale. Teraz vo Vilniuse to bude úplne odlišné stretnutie, hráme vonku, na umelej tráve. Nastúpime proti nepríjemnému, húževnatému súperovi, ktorý v domácom prostredí potrápil aj iných protivníkov. Litva bude hrýzť, bude chcieť tiež získať tri body do tabuľky. My sme sa po troch víťazstvách dostali v skupine na druhé, barážové miesto, ktoré by sme si chceli ubrániť alebo ustáť pred dôležitými jesennými zápasmi a vyvrcholením tejto kvalifikácie. Musíme sa veľmi zodpovedne pripraviť a náročný duel vo Vilniuse zvládnuť. Ja by som si veľmi želal, aby sme do jesene išli z druhého miesta v tabuľke."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies