Pekári sa obávajú o svoje podnikanie, zvyšovanie príplatkov ich môže zlikvidovať

NETKY.SK • 27 November 2017, 12:37 • 2 min
Pekári sa obávajú o svoje podnikanie, zvyšovanie príplatkov ich môže zlikvidovať

BRATISLAVA - Plánované zvýšenie príplatkov zamestnancov za nočnú prácu, počas sviatkov, ako aj zavedenie príplatkov za víkendovú prácu je pre pekárenský priemysel likvidačné.

slovakia

left justify in out

Pekári preto nevylučujú zvýšenie výstupných cien za výrobky, hrozí aj obmedzenie niektorých pekárenských výrobkov. Upozornila na to Rada pekárov SR, ktorá o navrhovaných opatreniach rokovala aj s ministerstvom pôdohospodárstva. Rezortu predostrela zásadné pripomienky.

 

Rada pekárov upozornila na to, že pekárenský priemysel je už dlhodobo najmenej profitujúca oblasť potravinárstva a zápasí najmä s nízkymi výstupnými cenami svojich výrobkov, nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov, investičným dlhom, rastúcimi cenami služieb, surovín a komodít, čoho dôsledkom je objektívna nemožnosť znížiť už aj tak vysoké vstupné náklady.

 

Z tohto jasne vyplýva, že pekári ďalšie zvýšenie nákladov nebudú schopní absorbovať a nedokážu nájsť ďalší priestor v znižovaní svojich nákladov. "Navyše, pekári objektívne nemôžu obmedziť rozsah nočnej či víkendovej práce tak, ako je to možné v iných profesiách, pretože platná legislatíva nám ukladá dodávať na trh čerstvé výrobky, ktoré sa jednoducho musia vyrábať v noci a počas víkendov," uviedol v správe pre médiá zástupca Rady pekárov SR Vladislav Baričák.

 

Navrhované mzdové zvýhodnenia však robia víkendovú či nočnú výrobu nerentabilnou, a preto pekári nevidia inú možnosť, ako zásadne upraviť výstupné ceny alebo obmedziť výrobu čerstvých pekárenských výrobkov počas víkendov a nocí, čo môže viesť k ich náhrade mrazenými polotovarmi a k nedostupnosti čerstvého pečiva počas víkendov a v prvý pracovný deň v týždni.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pripustil výnimku pre pekárov, pričom o jej forme sa bude rokovať v priebehu legislatívneho procesu. Ak slovenskí pekári nedokážu pretransformovať tieto preukázateľne zvýšené náklady do cien svojich výrobkov, podľa Rady reálne hrozí obmedzenie dodávok pekárenských výrobkov na trh, zníženie stavu zamestnanosti a výroba v obmedzenom režime, dokonca aj likvidácia niektorých pekární.

 

Zástupcovia Rady pekárov SR preto rokovali o opatreniach týkajúcich sa vyšších príplatkov aj s ministerstvom pôdohospodárstva. Rada informovala, že súhlasí s pozitívnymi zmenami pre zamestnancov pekární, avšak navrhované zvýšenie príplatkov je bez ďalších legislatívnych opatrení pre pekárenský priemysel likvidačné.

 

"Preto Rada predostrela ministerstvu svoje zásadné pripomienky spolu s vlastnými návrhmi zmien legislatívnych predpisov," dodal Baričák.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona