Pekári a cukrári navrhujú zmeniť Zákonník práce

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 14:31 • 2 min
Pekári a cukrári navrhujú zmeniť Zákonník práce

BRATISLAVA 3. mája (SITA) - Zástupcovia slovenských pekárov a cukrárov navrhujú, aby sa zmenil Zákonník práce a umožnil lepšie zamestnávanie na dohodu a brigádnické práce.

slovakia

left justify in out

Rovnako požadujú zrušenie povinnosti pracovnej zdravotnej služby, ktorá nepriniesla pre tento sektor žiadne zlepšenie.

 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, s ktorou sa zástupcovia pekárov stretli, bude podľa informácií ministerstva rokovať o načrtnutých témach so zodpovednými ministrami. Rokovania sa zúčastnili zástupcovia Cechu pekárov a cukrárov, Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov a Únie priemyselných pekárov.

 

Ministerka pozitívne hodnotila, že približne 70 percent pekárenských výrobkov na trhu je z domácej produkcie. Veľké obchodné reťazce podľa pekárov však svojou politikou nútia spracovateľov znižovať ceny, čo sa premieta do znižovania kvality potravín.Ministerka aj pekári sa budú touto témou spoločne zaoberať.

 

Podľa Matečnej by riešením mohla byť prísnejšia kontrola, aby reťazce nenakupovali od spracovateľov výrobky pod ekonomicky oprávnené náklady. Pekárenský sektor na Slovensku zamestnáva približne 20 tisíc ľudí v 700 prevádzkach. "Dávame šancu aj ľuďom z marginalizovaných skupín s nižším vzdelaním,“ podotkol Vojtech Gottschall z Cechu pekárov a cukrárov.

 

Matečná si tiež myslí, že aj napriek tomu, že približne 70 % až 80 % nenávratných finančných prostriedkov z fondov EÚ je už z minulosti zazmluvnených, ostáva priestor na ďalšie výzvy. "Prioritne sa chceme zamerať na podporu malých a mladých spracovateľov. Naším cieľom je zároveň znížiť administratívnu záťaž a zjednodušiť podávanie žiadostí z fondov," uviedla Matečná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona