PEGIDA je odhodlaná pokračovať v protestoch

NETKY.SK • 19 Január 2015, 16:14 • 2 min
PEGIDA je odhodlaná pokračovať v protestoch

DRÁŽĎANY - Vedenie nemeckej iniciatívy Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA), dnes vyhlásilo, že sa nenechá umlčať ani po tom, ako polícia v nedeľu zakázala na dnes plánovanú každotýždennú demonštráciu stúpencov iniciatívy v Drážďanoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Plánovanú demonštráciu hnutia PEGIDA v Drážďanoch, ako aj všetky demonštrácie v tomto meste polícia zakázala po tom, ako údajne získala informácie o výzve na zavraždenie najznámejšieho predstaviteľa iniciatívy PEGIDA Lutza Bachmanna.
     

Dnešný zákaz "neznamená, že si necháme zapchať ústa... (alebo) že sa necháme pripraviť o právo na slobodu zhromažďovania a názoru", uviedla na tlačovej konferencii spoluorganizátorka demonštrácií Kathrin Oertelová. Bachman povedal, že ďalší protestný míting sa bude konať už na budúci týždeň. 
     

Na minulotýždňovej demonštrácii zorganizovanej iniciatívou PEGIDA sa podľa odhadov polície zúčastnilo v Drážďanoch približne 25.000 ľudí. Podobným združeniam v iných nemeckých mestách sa ani zďaleka také veľké davy na svoje podujatia pritiahnuť nepodarilo a oveľa viac ľudí demonštrovalo proti nim. 
     

Napriek tomu, že nemeckí politici tvrdia, že PEGIDA svojou proticudzineckou rétorikou vyvoláva rasistické vášne, zároveň rešpektujú právo tejto organizácie usporadúvať protestné zhromaždenia.
     

"Bez ohľadu na to, či sa mi páči ich obsah, ako kancelárka má bezprostredný záujem na tom, aby sa na každom mieste v Nemecku mohli konať demonštrácie, pretože ide o jedno zo základných práv," povedala v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová.   
     

"Veľká väčšina Nemcov iniciatívu PEGIDA odmieta a v ostatných týždňoch aj vyšla do ulíc, aby proti nemu protestovala," uviedol nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas, ktorý zhromaždenia v Drážďanoch ostro kritizuje.
     

Hnutie PEGIDA protestuje od októbra 2014 takmer každý pondelok v saskej metropole Drážďany a ďalších mestách proti údajnej islamizácii Nemecka. V pondelok 12. januára sa v Drážďanoch zhromaždil rekordný počet 25.000 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies