Pedofilnému pastierovi zmiernili trest: Za sex s maloletým dostal deväť rokov

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 16:38 • 2 min
Pedofilnému pastierovi zmiernili trest: Za sex s maloletým dostal deväť rokov

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na deväť rokov za opakované sexuálne zneužívanie maloletých chlapcov uložil dnes v obnovenom hlavnom pojednávaní senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre odsúdeného 34-ročného pastiera oviec Branislava Oravca z obce Poniky.

slovakia

left justify in out

Homosexuálne orientovaný pedofil sa k rozsudku vyjadrí v zákonnej lehote, prokurátorka sa tejto možnosti vzdala. Pôvodne Oravca s použitím sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady odsúdili na 13 rokov odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Nové konanie sa uskutočnilo v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa asperačnej zásady.

 

Od roku 2006 do 3. augusta 2008 sa pastier stretával v katastri obce Poniky pri Banskej Bystrici s maloletým J. B. a mal s ním sex. Medzi Branislavom a chlapcom vznikol citový vzťah, pričom maloletý spoločnosť staršieho muža vyhľadával. Ďalším prípadom bolo stretnutie obžalovaného s dvojicou chlapcov v roku 2008 pri studničke medzi obcami Poniky a Hrochoť. Aj v tomto prípade išlo o praktizovanie sexuálnych aktivít. Tretím dokázaným prípadom bolo zneužitie maloletého v rodinnom dome v obci Poniky v presne nezistenom čase v roku 2008. Branislav pritom vedel, že chlapci v čase skutkov nemajú pätnásť rokov. Najstarší z nich, s ktorým mal i pohlavný styk, dovŕšil 15 rokov 4. augusta 2009. 

 

Okresný súd za to vymeral pastierovi 13 rokov väzenia. Použil pritom sprísňujúcu asperačnú zásadu, pretože v roku 2009 bol Branislav Oravec odsúdený za to, že v jednej z banskobystrických internetových kaviarní si na USB kľúč stiahol viac ako 160 obrázkov obnažených detí v rôznych polohách. Pred krajským súdom sa obhajca domáhal zmiernenia trestu s odvolaním sa na vyhlásenia znalcov, podľa ktorých Branislav trpí sexuálnou deviáciou a v čase skutkov mal zníženú ovládaciu schopnosť. Tento názor neakceptoval prvostupňový, ani odvolací súd. Obžalovanému však uložil povinnosť absolvovať ochranné sexuologické liečenie ústavnou formou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies