Pedagogickým fakultám podľa ministerstva školstva zánik nehrozí

NETKY.SK • 7 November 2013, 09:41 • 2 min
Pedagogickým fakultám podľa ministerstva školstva zánik nehrozí

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva nesúhlasí s názorom dekanov slovenských pedagogických fakúlt, že nedávna novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, môže ohroziť ich fungovanie.

slovakia

left justify in out

Novela, ktorú kritizujú dekani siedmich slovenských pedagogických fakúlt, rieši doplňujúce pedagogické vzdelanie učiteľov, ktorí vyštudovali technický smer, avšak nemajú pedagogické vzdelanie. Vzdelávať pedagogických zamestnancov novela podľa dekanov umožňuje aj tým inštitúciám, ktoré nie sú schopné akreditovať riadne vysokoškolské štúdium v učiteľských študijných programoch v riadnom akreditačnom procese, pretože sa neprofilujú na výskum v oblasti vzdelávania. "Zmena v uvedenom zákone, odôvodňovaná možnosťou prípravy kvalitných učiteľov odborných technických predmetov, vedie k deprofesionalizácii pedagogických zamestnancov v celej svojej kategorizácii," upozornili dekani.

Ministerstvo argumentuje, že získať pedagogickú spôsobilosť mohli absolventi vysokoškolského alebo stredoškolského vzdelania nepedagogického zamerania už dávno nižším právnym predpisom, pričom pedagogické fakulty to neohrozovalo. Aj keď legislatíva podľa ministerstva jasne vymedzovala podmienky pre organizovanie doplňujúceho pedagogického štúdia, a to len k tým študijným odborom, ktoré mala vysoká škola akreditované, vyskytlo sa zopár prípadov, keď vysoká škola poskytla toto štúdium aj k takým študijným odborom, ktoré nemala akreditované. "Utrpel tým proces a samozrejme aj pedagogický zamestnanec. Aj to bol dôvod k zmene," tvrdí ministerstvo.

Novela, ktorá platí od 1. novembra, podľa ministerstva vytvorila legislatívny rámec na prehľadný systém akreditácie programu na doplnenie pedagogickej spôsobilosti vysokej škole nepedagogického zamerania. Vytvorila tiež legislatívne podmienky na obsah doplňujúceho pedagogického štúdia, ktorým je najmenej 80 percent pedagogicko-psychologického a sociálno-vedného základu študijného odboru učiteľstva a potrebe absolvovať minimálne 40 vyučovacích hodín pedagogickej praxe pod vedením pedagogického zamestnanca cvičnej školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies