Pečienka na tanieri

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 17:00 • 2 min
Pečienka na tanieri

BRATISLAVA - Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky. Pečienka je však výnimkou.

slovakia

left justify in out

Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku.

 

Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy.

 

Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne. Nie je však vhodná pre pacientov s vysokým cholesterolom a tehotné ženy, u ktorých nadmerné množstvo vitamínu A môže zapríčiniť abnormálny vývoj plodu.

 

Je vhodná na prípravu paštét alebo halušiek do vývaru, no rovnako z nej môžeme pripravovať chutné minútky.

 

Jemná konzistencia s nízkym obsahom tukov umožňuje rýchlu prípravu, najlepšie na kvalitných panviciach alebo vo woku s použitím minimálneho množstva oleja, aby sme dodržali zásady racionálnej výživy. Chuťovo sa výborne snúbi s ryžou alebo zapečená s lístkovým cestom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies