Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. okt. 2020Uršuľa
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
17.12.2018 09:00 Gurmán
Pečieme na Vianoce
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.12.2018 09:00 Gurmán

Pečieme na Vianoce



BRATISLAVA - Vianočný čas si spájame s dobrotami, ktoré sú neoddeliťeľnou súčasťou štedrovečerného stola. A čo tak prekvapiť svoju rodinu darčekom vo forme nových vôní a chutí počas Vianoc? Stačí si len vybrať a vyskúšať!


Vianočná štóla

 

Suroviny:

Kvások: 100 ml vlažné mlieko, 1 kocka droždie (42 g), 1 PL kryštálový cukor, hladká múka
Cesto: 500 g hladká múka, 1 balíček vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 100 g orechy, 50 g pomarančová a citrónová kandizovaná kôra, 100 g kandizované ovocie (podľa chuti), 150 g hrozienka, 50 g sušené brusnice, 1 ks vajce, 100 ml mlieko, 150 g maslo, 4 PL rum, 1 PL med, 1 štipka mletá škorica, 1 štipka muškátový oriešok
maslo na potretie, práškový cukor na posypanie

 

Postup:
Kvások:
Do misky si dáme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie. Pridáme cukor a premiešame. Poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 20 - 30 minút). 

Cesto: Hrozienka a brusnice si zalejeme rumom a necháme odležať. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok, posekané orechy, pomarančovú a citrónovú kandizovanú kôru, kandizované ovocie podľa chuti, scedené hrozienka a brusnice. Všetko spolu dobre premiešame. Potom pridáme vajíčko, mlieko, kvások, roztopené maslo, med a rum. Vypracujeme cesto. Hotové cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto jemne rozvaľkáme a následne preložíme na polovicu (môžeme nechať aj v tvare knedle - nemusíme vaľkať). Dáme na plech a necháme ešte  cca 30 minút kysnúť. 

Namiesto jednej veľkej si môžete pripraviť dve menšie štóly. Pripravenú štólu pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 60 minút. Upečenú (ešte teplú) štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom. 

 

 

Anglické vianočné koláčiky - Mince pies

 

Suroviny:

Cesto: 450 g hladká múka, 230 g maslo, 60 g krupicový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 ks vaječný žĺtok, 4 PL studená voda, vaječný bielok na potretie
Plnka - mincemeat: 1 ČL mletý muškátový oriešok, 1 ČL mleté nové korenie, 1 ČL mletá škorica, 1 ČL mleté klinčeky, 1 ČL mletý zázvor, 1/2 ČL mletý badián, 200 g hnedý cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 100 g maslo, 220 ml brandy, 70 g mandle, 1 ks chemicky neošetrený pomaranč, 1 ks veľké jablko, 70 g sušené ríbezle, 70 g sušené brusnice, 170 g sultánky (hrozienka)

 

Postup:
Cesto:
Do misy si dáme múku a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Rukami vypracujeme na mrveničku. Potom do cesta pridáme cukor (krupicový a vanilkový) a premiešame. Pridáme aj vaječné žĺtky a opäť premiešame. Nakoniec do cesta pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto, ktoré sformujeme do tvaru bochníka a dáme do chladničky na cca 30 minút. Vychladené cesto si rozdelíme na 2 kusy (aby sa nám s ním lepšie pracovalo) a na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát. Následne z neho vykrajujeme väčšie kruhy, ktorými "vystelieme" formu na mafiny. Tak nám vzniknú košíčky, do ktorých budeme dávať plnku.

Plnka - mincemeat: Z uvedených surovín si jednoducho pripravíte lahodnú plnku.

Pripravíme si misku, do ktorej dáme mletý muškátový oriešok, nové korenie, škoricu, klinčeky, závor a badián. Všetko spolu dobre premiešame. Sušené ríbezle, brusnice a hrozienka dáme do hrnca. Pridáme jablko pokrájané na malé kocky, maslo a cukor (kryštálový a vanilkový). Dobre premiešame a na miernom ohni "varíme" kým sa nám maslo neroztopí. Potom ku zmesi pridáme posekané mandle, pomarančovú kôru a zmes korenín. Všetko spolu dobre premiešame. Necháme variť cca 5 až 10 minút. Hotovú zmes odstavíme a dáme do misky. Necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej zmesi nalejeme brandy a dobre premiešame.

Plnkou plníme pripravené košíčky z maslového cesta. Druhú polovicu cesta tiež vyvaľkáme na plát a povykrajujeme napríklad hviezdičky, ktorými košíčky uzavrieme. Nakoniec každý košíček potrieme vaječným bielkom, môžeme ešte jemne posypať vanilkovým cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 20 až 25 minút.

 

 

Kokosky

 

Suroviny: 

160 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 ks vaječný bielok, 170 g strúhaný kokos

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 150 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z bielkov ušľaháme sneh a po častiach všľaháme cukor. Následne všetko dáme do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme až kým nie je krém teplý. Potom vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Následne všľaháme strúhaný kokos. Pripravenú zmes dáme do cukrárenského vrecka a nastriekame na plech malé hrudky. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút. 

 

 

Linecké kolieska

 

Suroviny:
450 g hladká múka, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 balíčka kypriaci prášok, 250 g palmarín, 2 ks žĺtok, 1 ks citrón, obľúbený džem

 

Postup:
Múku preosejeme do väčšej misky alebo na pracovnú dosku. Pridáme preosiaty práškový cukor, balíček vanilkového cukru a polovicu balíčka kypriaceho prášku. Cukor a múku odsunieme do strán po celom obvode a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme jemne zmäknutý palmarín nakrájaný na kocky. Do jamky pridáme žĺtky, citrónovú kôru a 1 KL citrónovej šťavy. Rukami potom vypracujeme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na cca hodinu do chladničky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, a kým pracujeme s jednou tú druhú uchovávame naďalej v chladničke. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Keďže je cesto pomerne krehké vždy ho dobre pomúčime aj zospodu aj zhora, aby sa nelámalo a nelepilo. Vykrajujeme tvary podľa toho aká vykrajovačka sa nám páči či máme k dispozícii. Vždy však platí, že do stredu každého druhého (do polovice) vykrojených tvarov vykrojíme či vyrežeme otvor. Vykrojené kolieska, hviezdičky, kvietka či srdiečka poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 150 °C do zlatova. Keď vychladnú, natierame plné kolieska domácim džemom a zliepame spolu s vykrojenými kolieskami. Hotové kolieska ešte jemne zasnežíme preosiatym práškovým cukrom.

 

 

Nepečené čokoládovo-kokosové guličky s višňami

 

Suroviny:
250 g piškóty, 1/2 PL kakao, 50 g pomleté alebo posekané vlašské orechy, 100 g horká čokoláda, 50 g maslo, 50 ml rum, 100 ml silná káva, 2 PL lekvár alebo džem, 1 pohár višňový kompót, strúhaný kokos na obaľovanie, papierové košíčky

 

Postup:
Do misy pomelieme piškóty, pridáme kakao a pomleté alebo posekané orechy. Do druhej misky si dáme čokoládu s maslom a za občasného miešania necháme roztopiť vo vodlom kúpeli. Následne vylejeme do misy a pridáme aj rum, kávu a lekvár alebo džem. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potreby môžeme ešte pridať šťavu z višňového kompótu. Ak máme višňový kompót s kôstkami, tak višne odkôstkujeme. Z pripavenej zmesi tvarujeme guličky - do každej vždy zabalíme aj 1 višňu. Takto pripravené guličky obalíme v strúhanom kokose a necháme odležať.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok