BRATISLAVA - Vianoce sa nezadržateľne blížia a preto je najvyšší čas začať piecť. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a pripravte si dobroty na najkrajšie sviatky v roku.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Medovníčky
Určite všetci dobre viete, že ako prvé sa pečú medovníčky aby zmäkli a mali tú najjemnejšiu chuť.
Suroviny:
400 g hladkej múky, 1 lyžica kypriaceho prášku do perníka, 140 g práškového cukru, 70 g masla, 2 vajcia, 2-3 lyžice
medu, 1 vajce na potretie
Príprava:
Múku preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom do perníka a práškovým cukrom. Pridáme maslo, vajcia, med a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odstáť v chlade 24 hodín. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí zdobíme.
UTOROK 6.12.2016
Linecké koláčiky
Určite máte radi linecké pečivo, ktoré nesmie chýbať na vianočnom stole ani tento rok.
Suroviny:
48 dkg hladkej múky, 30 dkg masla, 16 dkg práškové cukru, 1 žĺtok, 1 vanilka, pol balíčka prášku do pečiva, nastrúhaná citrónová kôra, lekvár na zlepovanie, práškový cukor na posypanie
Príprava:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ktoré prenesieme na vymastený plech. Pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení zlepujeme lekvárom, vrch posypeme práškovým cukrom.
STREDA 7.12.2016
Medvedie labky
Do pečenia zapojte aj svoje deti, bude to pre ne zábava.
Suroviny:
250 g polohrubej múky, 125 g masla, 125 g práškového cukru, 125 g kokosovej múčky, 1 vajce, 1 vanilka, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor na obaľovanie
Príprava:
Všetky uvedené suroviny spolu zmiešame a vypracujeme si hladké cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré vtláčame do formičiek na pečenie. Uložíme na plech (cesto smerom hore) a upečieme vo vyhriatej rúre. Vlažné vyklopíme a obaľujeme vo vanilkovom cukre.
ŠTVRTOK 8.12.2016
Vanilkové rožteky
Krehké, jemné, lahodné a hlavne chutné. To sú vanilkové rožteky bez ktorých by Vianoce ani neboli Vianocami.
Suroviny:
250g hladkej múky, 210 g rastlinného tuku, 70 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Príprava:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút v chladničke. Potom po kúskoch odoberáme, tvarujeme rožteky, ktoré pečieme na vymastenom plechu. Práškový cukor zmiešame spolu s vanilkou, v ktorom obaľujeme upečené, ešte teplé rožteky.
PIATOK 9.12.2016
Vianočka
Ak máte čas a chuť do pečenia, si pripravte vianočku podľa nášho receptu. Nie len že prevonia byt, ale pohladí aj vaše chuťové bunky.
Suroviny:
1 kg polohrubej múky, 50 g droždie, ½ litra vlažného mlieka, 190 g tuku na pečenie, 180 g práškového cukru, 4 žĺtky, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, z 1 citróna nastrúhaná kôra
Príprava:
V hrnčeku zmiešame 2 dcl vlažného mlieka, droždie, štipku soli , 1 lyžičku kryštálového cukru. Necháme kysnúť. Do misy nasypeme preosiatu múku, ostatné mlieko, rozpustený a vychladnutý tuk, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a pridáme kvások. Varechou (alebo rukou) vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, aby sa cesto neprilepovalo na varechu. Poprášime múkou a necháme kysnúť. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a zapracujeme doň hrozienka a mandle. Cesto rozdelíme na polovičku, vzniknú nám dve veľké vianočky. Každú časť rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Z troch častí upletieme vrkoč, ktorý prenesieme na vymastený plech. Dve časti cesta zvinieme a položíme na vrkoč. Necháme na plechu kysnúť ešte aspoň ½ hodinu. Potom vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sekanými mandľami a pomaly pri mierne teplote pečieme asi hodinu.
Dobrá rada: Do vianočky pozapichujeme 5-6 špajdlí, nerozteká sa, zostane vysoká.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.