Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
12. aug. 2022Darina
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.12.2016 09:00 Gurmán
VIDEO Pečieme na Vianoce
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.12.2016 09:00 Gurmán

VIDEO Pečieme na Vianoce



BRATISLAVA - Vianoce sa nezadržateľne blížia a preto je najvyšší čas začať piecť. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a pripravte si dobroty na najkrajšie sviatky v roku.


Na dnes sme pre Vás pripravili:

Medovníčky

 

Určite všetci dobre viete, že ako prvé sa pečú medovníčky aby zmäkli a mali tú najjemnejšiu chuť.

 

Suroviny:

400 g hladkej múky, 1 lyžica kypriaceho prášku do perníka, 140 g práškového cukru, 70 g masla, 2 vajcia, 2-3 lyžice

medu, 1 vajce na potretie

 

Príprava:

Múku preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom do perníka a práškovým cukrom. Pridáme maslo, vajcia, med a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odstáť v chlade 24 hodín. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí zdobíme.

 

 

 

UTOROK 6.12.2016

Linecké koláčiky

 

Určite máte radi linecké pečivo, ktoré nesmie chýbať na vianočnom stole ani tento rok.

 

Suroviny:

48 dkg hladkej múky, 30 dkg masla, 16 dkg práškové cukru, 1 žĺtok, 1 vanilka, pol balíčka prášku do pečiva, nastrúhaná citrónová kôra, lekvár na zlepovanie, práškový cukor na posypanie

 

Príprava:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ktoré prenesieme na vymastený plech. Pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení zlepujeme lekvárom, vrch posypeme práškovým cukrom.

 

 

STREDA 7.12.2016

Medvedie labky

 

Do pečenia zapojte aj svoje deti, bude to pre ne zábava.

 

Suroviny:

250 g polohrubej múky, 125 g masla, 125 g práškového cukru, 125 g kokosovej múčky, 1 vajce, 1 vanilka, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, práškový cukor na obaľovanie

 

Príprava:

Všetky uvedené suroviny spolu zmiešame a vypracujeme si hladké cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré vtláčame do formičiek na pečenie. Uložíme na plech (cesto smerom hore) a upečieme vo vyhriatej rúre. Vlažné vyklopíme a obaľujeme vo vanilkovom cukre.

 

 

 

ŠTVRTOK 8.12.2016

Vanilkové rožteky

 

Krehké, jemné, lahodné a hlavne chutné. To sú vanilkové rožteky bez ktorých by Vianoce ani neboli Vianocami.

 

Suroviny:

250g hladkej múky, 210 g rastlinného tuku, 70 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

 

Príprava:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút v chladničke. Potom po kúskoch odoberáme, tvarujeme rožteky, ktoré pečieme na vymastenom plechu. Práškový cukor zmiešame spolu s vanilkou, v ktorom obaľujeme upečené, ešte teplé rožteky.

 

 

 

PIATOK 9.12.2016

Vianočka

 

Ak máte čas a chuť do pečenia, si pripravte vianočku podľa nášho receptu. Nie len že prevonia byt, ale pohladí aj vaše chuťové bunky.

 

Suroviny:

1 kg polohrubej múky, 50 g droždie, ½ litra vlažného mlieka, 190 g tuku na pečenie, 180 g práškového cukru, 4 žĺtky, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, z 1 citróna nastrúhaná kôra

 

Príprava:

V hrnčeku zmiešame 2 dcl vlažného mlieka, droždie, štipku soli , 1 lyžičku kryštálového cukru. Necháme kysnúť. Do misy nasypeme preosiatu múku, ostatné mlieko, rozpustený a vychladnutý tuk, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a pridáme kvások. Varechou (alebo rukou) vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, aby sa cesto neprilepovalo na varechu. Poprášime múkou a necháme kysnúť. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a zapracujeme doň hrozienka a mandle. Cesto rozdelíme na polovičku, vzniknú nám dve veľké vianočky. Každú časť rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Z troch častí upletieme vrkoč, ktorý prenesieme na vymastený plech. Dve časti cesta zvinieme a položíme na vrkoč. Necháme na plechu kysnúť ešte aspoň ½ hodinu. Potom vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sekanými mandľami a pomaly pri mierne teplote pečieme asi hodinu.

Dobrá rada: Do vianočky pozapichujeme 5-6 špajdlí, nerozteká sa, zostane vysoká.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok