Pčolinská: Lajčák mal pri ohlásení kandidatúry do OSN podať demisiu

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 14:10 • 2 min
Pčolinská: Lajčák mal pri ohlásení kandidatúry do OSN podať demisiu

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák mal pri ohlásení kandidatúry na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov podľa poslankyne NR SR za hnutie Sme rodina Adriany Pčolinskej podať demisiu.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes Pčolinská v rozhovore pre agentúru SITA, ako občan Slovenskej republiky vyjadrila potešenie nad nomináciou ministra Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. „Ale zároveň by som očakávala, že po ohlásení tejto nominácie podá demisiu. Pretože sa pýtam, koho záujmy bude počas svojej volebnej kampane zastupovať? Slovenské alebo svoje vlastné vyplývajúce z jeho kandidatúry? Nedá sa totiž naraz pri rokovaní žiadať o podporu za zvolenie a súčasne tvrdo obhajovať slovenské národné záujmy,“ vyhlásila Pčolinská.


Nominácia Lajčáka je podľa poslanca NR SR za SaS Martina Klusa celoštátny záujem, a to najmä vtedy, ak to má zvýšiť kredibilitu SR v zahraničí. „Na druhej strane sa pýtame, čo bude po ňom, či vláda má vyriešené, kým ho nahradí a aký to bude mať dopad na našu zahraničnú politiku. To sú nezodpovedané otázky, ktoré nás zaujímajú,“ povedal dnes Klus pre agentúru


Slovenská vláda dnes jednomyseľne podporila kandidatúru Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN). Ide o historickú vec, Slovensko ešte nikdy nenominovalo kandidáta do takejto medzinárodnej pozície, vyhlásil na brífingu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Dodal, že hneď po zasadnutí vlády zaslal nominačný list do New Yorku, kde by kandidatúru mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies