Pchjongjang obnoví horúcu linku s Juhom

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:10 • 2 min
Pchjongjang obnoví horúcu linku s Juhom

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že obnoví horúcu linku s Južnou Kóreou. Stalo sa tak deň po tom, čo sa vo štvrtok obe Kórey nečakane dohodli na začatí dialógu o znovuotvorení spoločného komplexu, pričom Južná Kórea navrhla rokovania na ministerskej úrovni v Soule 12. júna.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang privítal rýchlu odpoveď Juhu a navrhol prvotnú diskusiu na nižšej úrovni už v nedeľu v Kchäsongu. Takzvanú horúcu linku, ktorá bola využívaná pri organizovaní dopravy medzi spoločným priemyselným parkom Kchäsongom a hranicou, Severokórejčania zrušili ešte v marci. Linka Červeného kríža slúžila na komunikáciu medzi vládami a nahrádzala tak neexistujúce diplomatické vzťahy.

Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že je otvorená rokovaniam s Južnou Kóreou o znovuotvorení Kchäsongu, ktorý uzavrela v apríli. Išlo pritom o prvú odpoveď na ponuku Soulu, ktorý v máji navrhol rozhovory na vládnej úrovni. Výbor pre mierové zjednotenie Kórey v Pchjongjangu oznámil ochotu režimu rokovať v stanovisku, ktoré priniesli vo štvrtok štátne médiá. Severokórejský návrh zahŕňal tiež ponuku diskusie o obnovení cezhraničnej turistiky zrušenej v roku 2008 ako aj o pokračovaní zjednocovania rodín rozdelených od Kórejskej vojny. 

Severná Kórea z Kchäsongu začiatkom apríla stiahla všetkých 53 000 zamestnancov, odmietla rokovať o pokračovaní jeho prevádzky a Juhokórejčanom zakázala prístup do komplexu. Dôvodom bolo stupňujúce sa napätie medzi oboma susednými krajinami, ktoré súviselo s vyhrážkami Pchjongjangu o použití jadrovej zbrane voči Soulu. Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá doteraz pokračovala aj napriek napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies