Pavúk - starček: Neuveríte, koľkých rokov sa dožil tento vtáčkar!

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 16:00 • 2 min
Pavúk - starček: Neuveríte, koľkých rokov sa dožil tento vtáčkar!

Zahynul najstarší pavúk na svete, nie však na starobu.

slovakia

left justify in out

Koľko by ste tipovali, že sa dožije pavúk? Pol roka? Rok? Či dokonca dva? Samozrejme, závisí od druhu, no výskum, ktorý austrálski vedci realizovali na vtáčkarovi známom ako „číslo 16“ ukázal prekvapivé zistenia.

 

Žiaľ, práve tento pavúk teraz zahynul. Mal neuveriteľných 43 rokov a napriek tomu ho neskolila staroba. Zomrel po uštipnutí osou.

 

Pavúk druhu Gaius villosus bol pod drobnohľadom vedcov od roku 1974. Vtedy ho objavila špecialistka na pavúky Barbara Yorková Mainová v regióne Wheatbelt na západe Austrálie. Vzhľadom k tomu, že samice vtáčkarov sa väčšinu svojho života zdržiavajú v tej istej nore, prípadne v jej blízkosti, pozorovanie prebiehalo po celý čas vo voľnej prírode.

 

Na základe takto nadobudnutých informácií o živote pavúkov sa zistili mnohé zaujímavé poznatky, napríklad aj to, že „dlhovekosť vtáčkarov je daná ich biologickým cyklom a najmä spôsobom, akým žijú v buši, ich usadenou povahou a ich metabolizmom," uviedla Leanda Masonová z univerzity v Curtin.

 

Výskum však poukázal aj veľmi závažný aspekt. Na postupnom znižovaní populácie tohto druhu pavúkov sa významným spôsobom podpisuje človek. Mimoriadne negatívne na nich vplýva nielen zmena klímy, ale aj odlesňovanie, vďaka ktorému strácajú svoje prirodzené prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies